楼主:只爱烘焙 - 

自制月饼,想吃吗

活还没做完,等下上图,有图有真相,今天还不幸的光荣被烫伤,真是太不容易了。
关注微信公众号《神采飞扬网》,即可获取最新回复通知!
只爱烘焙 发表于 2013-8-31 23:06 ) L, a4 D1 e8 ?" C3 Z' D
活还没做完,等下上图,有图有真相,今天还不幸的光荣被烫伤,真是太不容易了。
0 i6 r$ S- f- ?! E2 J& f
家里可种有芦荟,搣开少少一涂,唔会痛亦唔会起泡。. o' F1 N! I+ m! R) y

/ F- A6 U/ u7 }7 h/ c) ]闲时揾D鹅肥油,练成油膏放在冰箱保存,外涂对付烫伤极好。/此秘方不要给第二个人说咯{:182:}
. d+ P* d  ~9 C. c% u6 _% L& T2 `) `7 v9 I" B
你甘钟意用烘箱,常备有好处。
老叶 发表于 2013-8-31 23:21 9 z8 g+ }/ y9 n: O4 r
家里可种有芦荟,搣开少少一涂,唔会痛亦唔会起泡。
- A3 g: a% E; c" D2 ~3 W0 D
, n8 `: U% x; V) _  f# }0 z闲时揾D鹅肥油,练成油膏放在冰箱保存,外涂对付烫 ...

$ t, X9 D; b6 V9 C9 @偷师既路过,老叶大师冒比人叫留二手哇{:176:}
钜华美食 发表于 2013-8-31 23:27 * p( c* Y2 _* E) j" C" I* }7 U  X
偷师既路过,老叶大师冒比人叫留二手哇
  K3 `% F1 ^* y/ P$ h& n; _: }. P
{:179:}
老叶 发表于 2013-8-31 23:29

% @8 k+ X6 ^9 [{:176:}学留一手训唔着就唔好啦{:179:}
钜华美食 发表于 2013-8-31 23:32
) t2 f# z- A4 K学留一手训唔着就唔好啦
% b- g5 O9 \9 T9 N
我系度玩紧游戏,唔知几开心点会训唔着
( ]3 ?# T/ s% j8 l5 U" O& @; q4 i) C; [6 s  e1 k
$ m* O1 F+ l/ ~! W: l
我又唔系你师傅,所以留几多手都无问题{:194:}# c8 i& U% ]4 M4 Y* F
2 g+ @4 K  d& |$ N. V4 M
老叶 发表于 2013-8-31 23:21 0 E3 ~! c. S; X8 t4 L" e: T
家里可种有芦荟,搣开少少一涂,唔会痛亦唔会起泡。0 j3 ]9 f3 z8 n& B" g! |; ^# g# y7 v
/ B6 z! s" Z- M0 C3 V, u. J
闲时揾D鹅肥油,练成油膏放在冰箱保存,外涂对付烫 ...
5 X  ^  Y) a/ ]8 T2 }
谢谢大师指点,这个有用
6 E1 X3 W3 t8 u; h4 W- T& ^, C! k
  l" n$ Y- B! r9 o( v终于做完,现在上图,第一张前天晚上炒馅,炒了好大一坨绿豆馅,炒得我满头大汗,建议想减肥的可以经常使用此招。
; w. N: C" d2 ~& P 炒馅.jpg
包馅
, m! y. B/ Y# { 包馅.jpg
烘烤半途,刷蛋液前
* H: x3 J8 }- Z( Z 烘烤半途.jpg
出炉7 x5 y$ Z4 W2 ~
最后,打包,扮靓些
1 E6 n9 s/ W7 X( T" z: m* X' k 包装.jpg
到此,再发一张负伤图,然后睡觉去,太累了8 N9 q& N& ?& c" A
LZ辛苦晒{:163:}
& s! t+ n( B5 S. r0 P5 h' n9 Z$ T6 J% }$ c' d
另:我唔系乜X大师哦{:183:}
好好味道,食过返寻味{:184:}8 c* B, r# T9 Z! k) n
& j. I* h# U, h  N
下次有好东西还叫上偶哦{:173:}

使用高级回帖 (可批量传图、插入视频等)快速回复