楼主:只爱烘焙 - 

自制月饼,想吃吗

活还没做完,等下上图,有图有真相,今天还不幸的光荣被烫伤,真是太不容易了。
关注微信公众号《神采飞扬网》,即可获取最新回复通知!
只爱烘焙 发表于 2013-8-31 23:06 ! k' k% }8 ^0 d3 s
活还没做完,等下上图,有图有真相,今天还不幸的光荣被烫伤,真是太不容易了。

, v' E; A2 H6 _9 |家里可种有芦荟,搣开少少一涂,唔会痛亦唔会起泡。
9 t, }: ^' X# \! k7 m+ ~
& R+ X( E4 C* p# Q" e闲时揾D鹅肥油,练成油膏放在冰箱保存,外涂对付烫伤极好。/此秘方不要给第二个人说咯{:182:}& K' x2 g8 @  g
2 j. d: f# J8 k
你甘钟意用烘箱,常备有好处。
老叶 发表于 2013-8-31 23:21
+ ~; \  i$ g+ R7 A1 n家里可种有芦荟,搣开少少一涂,唔会痛亦唔会起泡。1 x+ f2 ?* J( m! T1 u' `$ k

2 L0 Q, j: N5 n6 [闲时揾D鹅肥油,练成油膏放在冰箱保存,外涂对付烫 ...

4 l- Y  U: E7 h$ Y1 b  y1 p偷师既路过,老叶大师冒比人叫留二手哇{:176:}
钜华美食 发表于 2013-8-31 23:27
- ]; X8 i7 F' z( t偷师既路过,老叶大师冒比人叫留二手哇

7 }" S6 I$ ~, ]* j{:179:}
老叶 发表于 2013-8-31 23:29
3 V  K3 K; J& ]
{:176:}学留一手训唔着就唔好啦{:179:}
钜华美食 发表于 2013-8-31 23:32 ) Z( P, Q$ ?/ z& d
学留一手训唔着就唔好啦
, a& m* i: k% f% Y3 H5 h
我系度玩紧游戏,唔知几开心点会训唔着
9 [( J/ k1 B, T3 f( T) H& I# x$ C* ^# S3 `/ Z$ y1 F  }- g

+ e( |4 F- e+ j9 e我又唔系你师傅,所以留几多手都无问题{:194:}4 Z& `" K# ?$ T$ M; G. v' J5 h
- ]& V3 q/ a0 _) E
老叶 发表于 2013-8-31 23:21
1 Q4 P; ^* y! L! g5 X' t- k, V家里可种有芦荟,搣开少少一涂,唔会痛亦唔会起泡。/ P% m$ \9 o9 a% ^- X* E+ u  h

$ ]: j" y7 P0 x# j闲时揾D鹅肥油,练成油膏放在冰箱保存,外涂对付烫 ...
5 a: y' C: j- ?- Y
谢谢大师指点,这个有用
# z3 ~- `3 V9 }# f$ d& w  B, i2 h) I% q
终于做完,现在上图,第一张前天晚上炒馅,炒了好大一坨绿豆馅,炒得我满头大汗,建议想减肥的可以经常使用此招。# u- Z1 \7 ]7 O+ v) E# R
包馅
0 [( B( l9 O+ O 包馅.jpg
烘烤半途,刷蛋液前5 H* D# i6 |1 y) d$ s
出炉3 @* z: E3 f' |1 K: v- {
最后,打包,扮靓些) t/ l1 O) ^& ^% }- \4 I, f+ b" r6 j
到此,再发一张负伤图,然后睡觉去,太累了2 O& ^, _, ~8 e  b
LZ辛苦晒{:163:}
8 t, P* p% G. V5 ]: ?
& M; a: Z. S0 t6 i& H+ l另:我唔系乜X大师哦{:183:}
好好味道,食过返寻味{:184:}
& p; I& N. o, A" N2 W9 P3 g; u5 A0 c1 v) z
下次有好东西还叫上偶哦{:173:}

使用高级回帖 (可批量传图、插入视频等)快速回复