返回列表 发新帖
楼主:快乐源自内心 - 

客家甜酒

小小凝希 发表于 2013-7-1 20:51
% e/ ~6 |8 O; Y' K% |3 ~# T" K, j要做好客家糯米酒,一饭要靓,饭太硬,酒水不多且不甜,饭太软,带酸。二要酒饼靓。三要温度,宁可温度高 ...

5 y" l6 n' Z1 |7 \4 C1 V9 ~! v哦,我的饭煮差左是未浸米,而且我煮好无保温20分钟,煮好一阵就将距摊冻罗2 K. x- W5 r7 b; S7 H3 f7 o7 T1 _+ W
原来甘多学问,多谢老师{:166:}
关注微信公众号《神采飞扬网》,即可获取最新回复通知!
快乐源自内心 发表于 2013-07-02 09:05:55
" X+ {3 x* k2 A) ^% X0 |+ n8 y[quote]ぷ開心^ō^伯 发表于 2013-7-2 01:08 [url=forum.php?mod=redirect
) [: x3 t* a. a# g) E; V: Z5 }
将蒸熟的药材加入去一起浸,梗是整甜酒啦!
ぷ開心^ō^伯 发表于 2013-7-2 14:32 6 N" X3 P. M5 ~& ?
将蒸熟的药材加入去一起浸,梗是整甜酒啦!

6 K1 C) O2 ^9 A" ]0 t  a, n哦,可能会唔中意个只味,我放冰箱冻下就甘生食既
快乐源自内心 发表于 2013-7-2 09:07 $ c7 V5 Z# O9 Q! D- k9 V: f2 B% c) l0 s
哦,我的饭煮差左是未浸米,而且我煮好无保温20分钟,煮好一阵就将距摊冻罗
, _/ e4 n' X& E2 M2 f& P* R  F原来甘多学问,多谢老师{:16 ...
, @* D) A2 c: F5 S9 C( f
{:183:}我唔系老师,唔准叫老师。
小小凝希 发表于 2013-7-3 10:53 0 z0 D0 y+ k: z& S# V) b
我唔系老师,唔准叫老师。
) ^) Q, h- ]3 J+ e, d. B
甘叫咩喔{:185:}准啦准蛇
快乐源自内心 发表于 2013-7-3 11:10 % \, p3 v$ u& G3 N/ `! ~
甘叫咩喔准啦准蛇
0 @! X$ Q5 `8 Y+ W, v# c) E
叫小小哇,{:185:}
小小凝希 发表于 2013-7-3 11:14
  u7 h# \8 y* n& Y6 k# e9 s叫小小哇,
- A7 v0 {0 [$ z2 W0 v
是既,小小
{:164:}几时煮滴来食下,听讲美容哥{:93:}
Lee(小妹) 发表于 2013-7-3 20:31 3 j$ i5 [# V6 X, c# j- ^4 T. h0 L/ l3 m
几时煮滴来食下,听讲美容哥

2 p' m3 J( h( ]# G( h7 y" C{:176:}分左三盒俾人地罗,睇下你返来仲有无啦

使用高级回帖 (可批量传图、插入视频等)快速回复