客家甜酒

. I+ M# i7 q/ i8 v) Y) E
7 {0 {/ U3 t- c  ~, z2 w8 @首先就是煮饭,记得是用糯米煮的糯米饭哦' c* x" o5 L3 D6 B7 |8 x
20130630002905.jpg & R+ q4 ~( E- L5 B# ?
关注微信公众号《神采飞扬网》,即可获取最新回复通知!
乜嘢黎既?呃人仔
20130630003647.jpg & I8 ~7 l8 D' _) N
然后就是将滴糯米饭摊冻,将酒饼捏碎,一层酒饼一层饭甘样一层层铺好) r# u/ Q; ]( s$ i
david-liu 发表于 2013-6-30 00:32
# }3 n3 D  n& n( z0 g" F* p乜嘢黎既?呃人仔
- y( U& K  |, Z. l0 g
{:157:}滴图系手机度,发唔到图片哇
' `, Q8 g  b# E; ^7 k3 e: h呃人仔,唔呃你
唔记得讲,一粒小酒饼可以捞一斤米. n/ W1 ], r3 Z/ c; Y
{:98:}第一次整唔知得唔得,会唔会好似人地俾我食个滴甘甜呢
快乐源自内心 发表于 2013-06-30 00:57:17
! W0 \! i, s: t0 K4 K4 r0 u+ R唔记得讲,一粒小酒饼可以捞一斤米
1 A7 _' E* I. w# k/ z  U8 p{:98:}第一次整唔知得唔得,会唔会好似人地俾我食个滴甘甜呢

6 P3 G' `, w$ V0 @  j# {一粒酒饼配三斤米怕?
D饭要摊赤啊,唔系会好酸既
小小凝希 发表于 2013-6-30 10:31
$ V9 K2 z- I, p" e4 C) q一粒酒饼配三斤米怕?
4 y) k5 t1 N2 v+ M; J7 O
{:157:}小小老师,我的好细粒的哇,甘我放左三粒唔会多过头怕,大只锅罗,多左会点既?
david-liu 发表于 2013-6-30 11:32
! {' s, \8 O: c6 G0 ^- u8 B: Y/ qD饭要摊赤啊,唔系会好酸既

' p4 T$ J& A' ^! l甘咪话左要摊冻罗,摊冻唔得,要摊赤先得咪?{:102:}
加滴红枣杞子去好甜架,又补哦!
ぷ開心^ō^伯 发表于 2013-6-30 15:37 , x0 J7 j3 a6 E/ P
加滴红枣杞子去好甜架,又补哦!

& ^8 [6 `9 E8 W% ]) v煮个时加咩?还是捞的时候放啊?
快乐源自内心 发表于 2013-6-30 16:18
8 u1 T4 O; l0 @% b/ a煮个时加咩?还是捞的时候放啊?
" a+ [4 j6 d" L: I. ~$ i
我记得有人会用甜酒炖猪脚咁嚟食,听讲巧补架~
, c' M9 G& M8 b' n9 Q酒精可以加速血液循环,令胶原蛋白更容易吸收,达到丰乜丰物既作用。
甲柺 发表于 2013-6-30 17:21
3 N$ p  U' F  i3 G$ X4 k+ g我记得有人会用甜酒炖猪脚咁嚟食,听讲巧补架~
% D; M6 F4 q& s8 Z3 Q酒精可以加速血液循环,令胶原蛋白更容易吸收,达到丰乜丰 ...

+ f0 `7 J6 `: \0 g3 x{:176:}真既?我食过木瓜炖猪脚,好好食
3 O- z4 z! [, l6 b7 |' R我妹试过用鸡脚来炖甜酒,超甜,个味好怪啊
快乐源自内心 发表于 2013-6-30 13:44
5 H. K# e; b% M  V& N; P甘咪话左要摊冻罗,摊冻唔得,要摊赤先得咪?
* q, Y1 N: y! ~" D' D! P
{:183:}
david-liu 发表于 2013-6-30 19:23

: a3 ]) z8 D6 ]/ R& W{:157:}甘点,摊赤就摊赤啦

使用高级回帖 (可批量传图、插入视频等)快速回复