我和家人的至爱——酿苦瓜

' b% G4 g" e# h' {" R/ W
2 x. v  |4 B/ j( W0 m# X) @  X甘甘甜甜,幸福的味道!# W: \' Z  P0 }% w
关注微信公众号《神采飞扬网》,即可获取最新回复通知!
睇到旧猪肉有滴手软
8 J- \2 `# ?4 ~, a% H' u# o! P5 [6 D, t$ F  u4 N5 K9 A5 D2 M1 {
20130615743.jpg 0 ]$ R& t5 n  _2 m$ G- t" q/ c
{:99:}手软就手软,鬼叫你中意食5 v! g* y- J1 U3 s' l
3 U7 w% W- O. x  Q
先将大大旧猪肉切开一条条
, F; z. N- ]' o+ _1 _2 u" Y% U/ q" J! x
20130615744.jpg ) D1 ^" p8 N# J7 ^+ n0 E$ L& _
+ ^% e4 Q1 `- e
{:153:}然后切开距一粒粒' o- b2 s8 e( p: S! B, d$ W. l- B
0 i* X9 e' ^: \( i
然后加滴葱头,紫苏,胡椒粉,添滴盐,加滴醋再慢慢一齐剁距,讲错左,只是添左盐,无加醋的
$ @: @2 R- X- t3 \; Y3 [, Q3 b; q
) P+ r$ v& X) Q& m. s5 x 20130615748.jpg
一路剁就一路霖最衰甲拐,最衰甲拐个张酿茄子
& n! k' K1 e6 A) P6 g大概剁到太阳落山,让晚风轻轻吹送了落霞……的时候. D+ I1 Y2 g/ l$ N; Q
好似甘样就得啦' L: E$ I; ?5 P& Y
. n! ~, G6 J- A9 O  c0 l
将滴苦瓜,斜切成一旧旧,如果你唔中意切成一段段都得既
% C% l0 G) Y  J3 k3 c: H- {然后再慢慢掏空它的心,它就变成这样,没良心的家伙! O0 Q' V4 [) C3 T

: n& k4 \( x1 e/ F( O; R$ V* c 20130615751.jpg
无心好惨既{:98:}将刚才剁好的猪肉填补一下苦瓜的空白
& b$ N  h2 u! Z5 \. L3 [7 H 20130615753.jpg
快乐源自内心 发表于 2013-6-17 09:54 & H& L  m1 T* k
一路剁就一路霖最衰甲拐,最衰甲拐个张酿茄子+ f: I4 _- `  ?( ]
大概剁到太阳落山,让晚风轻轻吹送了落霞……的时候
% q7 M2 O- H" o% n0 [( }2 A好似甘 ...
/ k$ n  C+ _' g* u; X# {
妖~硬系要拖人落水既{:156:}
- Q9 r2 N" _: }0 D好彩我唔系小人,如果唔系....俾尔边剁边念念有词:剁你个小人头,剁到你有气冒锭抖...死硬{:157:}
放滴油落锅,加滴水慢慢焖
# m, I) v; g# O& {  \大概见到黄琴琴的时候就差唔多啦{:76:}我和妈妈都喜欢吃焖到淋淋的
1 |9 O2 R4 M5 m" y* t2 V- h8 y{:164:}加少许生抽慢慢收汁{:174:}噔噔噔噔……苦瓜啊苦瓜,我唔客气啦
# _' r/ y. F, {% i 20130615755.jpg
+ _9 }% @- I8 n
/ h) Z. h, [/ V0 n2 u 20130615756.jpg
甲柺 发表于 2013-6-17 10:02
$ ^( S* j$ S- J( g1 _$ G3 x- ?! I5 m3 }* H妖~硬系要拖人落水既
) C. i& U+ V  k好彩我唔系小人,如果唔系....俾尔边剁边念念有词:剁你个小人头,剁到你有 ...
! i" Y+ F+ C: F
{:154:}首先,我有着一颗善良的心{:102:}所以你不要想到我那样,想你都唔好想,想下都唔得
7 w" s  }; Z( e% m, L{:153:}当时剁到只手都软晒,甘肯定要分散一下注意力啦,唔是你发的图片,我唔会记得我好久没有做这个我和家人都好中意食的酿苦瓜碌
甲柺 发表于 2013-6-17 10:02
, c/ R5 O7 `2 [+ h2 g2 V5 |, ^妖~硬系要拖人落水既  p% J! l; b) T  x6 M- A3 b* u
好彩我唔系小人,如果唔系....俾尔边剁边念念有词:剁你个小人头,剁到你有 ...
5 K! [- A* R9 Z$ }
所以我是咪应该一边剁一边念念有词:多谢你啊甲拐,多谢你啊甲拐甘样{:153:}
快乐源自内心 发表于 2013-6-17 09:46
6 B. `. l% x) Z$ Q8 k手软就手软,鬼叫你中意食
( [0 S: T1 S% f: n7 U0 L
% `* V6 _2 d* t% @' W先将大大旧猪肉切开一条条

/ S$ p! M" L9 E叫我蛇{:76:}
david-liu 发表于 2013-6-17 10:34 + A  O- I. D% f! D
叫我蛇
' T# P9 h& F7 \( @5 H( {1 u
叫你剁猪肉么{:153:}
{:164:}哇美味!3 w" \5 w5 z9 Q/ n' o
我嫂嫂也独钟于这道菜!

使用高级回帖 (可批量传图、插入视频等)快速回复