亲:你见过这么肥美的芫荽吗?

: Z) _( z8 T0 g! q8 j) l( s朋友们:你见过这么肥美的芫荽吗?
关注微信公众号《神采飞扬网》,即可获取最新回复通知!
3.jpg   b& J, C7 S! m
这棵嫩绿的芫荽
: u* s' f: @' }7 r+ V吸引来了一只漂亮的小母鸡

; S% ?) k% ?7 e% S: w! |! Q9 i5 c见到这么大的一棵芫荽* w; l- U+ e& @! `& D) r: e6 L
  A6 [5 C* b9 i% a8 o
11.jpg * C3 V" s7 z2 X1 F" {
小母鸡马上呼朋唤友.......
% c8 R1 g2 r2 A: ]) e3 k是不是会嫌一棵芫荽太少了呢?
) }7 p5 k- x$ c8 _9 k
; Z/ T6 O/ Z( [. k3 o1 U 4.jpg , n7 C+ e2 _# H7 |
如果送比你既话,呢筐够未呢?{:179:}
1 s! g7 d  J0 D7 C
{:165:}见过。。。自己屋企种。特别过年的时候。
哈哈,天蓝送过来蛇,我每日都要三斤,能省就省呗{:176:}
哈哈,天蓝送过来蛇,我每日都要三斤,能省就省呗{:176:}
{:76:}亲,俾棵我试下蛇{:93:}
临海看雪 发表于 2013-3-4 20:28
( }6 L0 B9 e' Z: f$ i9 Y8 H见过。。。自己屋企种。特别过年的时候。

0 c( y# [* F! }" W; o' n4 |0 i8 ~{:76:}你家也种出过这么肥美的芫荽吗?
; ~0 ~/ k9 f/ U" Y& J' P太羡慕啦.......
钜华美食 发表于 2013-3-4 20:31 , o  ~$ N5 p/ I7 o3 O6 G
哈哈,天蓝送过来蛇,我每日都要三斤,能省就省呗
! y1 H( f. ]" V, O  m7 U3 x8 E
系我朱村既一位同事距阿妈种架!0 g/ H+ C& Y( }9 m# O
唔知系咪品种唔同既呢?
0 V4 }( S4 c+ Z- [: A% {) f我摘左十几棵来食{:104:}/ ]+ r7 J1 Q2 Z+ V# ~
味道与细细棵既无乜唔同喔!
5 e! J% Q; _) r0 l4 t
8 N+ D7 K4 W# b( Q我已叫左距帮我留D种子既啦
+ P+ y6 v* Q- R) M9 R6 Q8 N9 L希望明年我又可以种出甘靓既芫荽啦{:173:}
天天天蓝 发表于 2013-3-4 20:46 0 Q1 ^, p7 Q' ^: q3 n/ M' X; w
系我朱村既一位同事距阿妈种架!2 |: z& r1 ^. f6 {
唔知系咪品种唔同既呢?! @, Y# V/ T: u5 a! s
我摘左十几棵来食
& S) A! Q$ P) v+ o
芫荽易种,但育苗难,一般要放冰箱,一周先发牙
Lee(小妹) 发表于 2013-3-4 20:43
+ \. [. Z/ q  E( Z+ V3 x+ }8 P2 c( \; r亲,俾棵我试下蛇
5 M* e* R1 l! E
现在没啦!
! j" z. y" b5 [. o那是在春节时拍摄滴
1 P* X0 d( C! v, u1 f: J现在芫荽已开花咯
钜华美食 发表于 2013-3-4 20:53
, @! s: y: m) ]芫荽易种,但育苗难,一般要放冰箱,一周先发牙

3 x, i$ w0 i, S9 }, S* u" z9 F( r唔使甘麻烦架8 F$ q: O# i$ L8 i4 T
种之前先将芫荽种子用水浸泡一晚就得啦!
2 }8 I- ]8 j. j  x' z我年年都用花盆种既
, B" e! ^3 N$ g. @% z: o只不过用花盆种出既就同市场上卖的一样系细细棵既
天天天蓝 发表于 2013-3-4 20:58
3 y( C5 R; b; w1 g% o! a2 U唔使甘麻烦架  |9 s9 _# R" F: K4 b/ Q
种之前先将芫荽种子用水浸泡一晚就得啦!9 v& A' R9 O8 T$ [8 E7 q
我年年都用花盆种既
0 q  M6 ^( v4 H& o/ G6 J# _
我听人底讲嘎,我未种过{:154:}
我妈妈种D又是甘肥的,之前带朋友摘时,大家又惊又喜{:164:}

使用高级回帖 (可批量传图、插入视频等)快速回复