楼主:快乐源自内心 - 

妈妈出品

ぷ開心^ō^伯 发表于 2012-10-25 20:41
+ |6 F$ o1 p! y我都唔记得了,我都好想再吃返,但是阿妈而家要带细路,唔得闲啊!

' n7 O5 s+ r2 y- h0 _' b' y2 y要猜粉个滴我都唔晓整,我妈就识
关注微信公众号《神采飞扬网》,即可获取最新回复通知!
快乐源自内心 发表于 2012-10-25 20:36
* n; D1 H$ y  m1 b- D艾草团! C0 Z1 C: J7 U0 p3 j8 J  G& P
要来做咩啊?

q* @! O, e# y) ^( }- Y0 P系将新鲜既艾草煮熟左抓成团4 N1 I% r. }4 ^5 g: {. O* ]0 l
放系冰箱度以便想食艾糍时就可以拿出来做糯米糍咯$ b- M5 Z0 p+ s
* M( T- q% A  ?4 `8 w  r
可以做成艾糍既!, ^& t8 Z% q# {: D6 }
也可做成你图片的蕉叶糍架{:173:}
天天天蓝 发表于 2012-10-25 20:44
- w$ V) }4 g6 ?/ T5 S5 A; t系将新鲜既艾草煮熟左抓成团
7 F1 `0 R& ]7 S* R放系冰箱度以便想食艾糍时就可以拿出来做糯米糍咯

4 K  M% j) }3 C4 H现在这个时候都有新鲜的艾叶的咩?
快乐源自内心 发表于 2012-10-25 20:43 1 w; |- P* p& V5 _
要猜粉个滴我都唔晓整,我妈就识

7 ]8 {; {! Z2 ^6 B; n& _要好好向长辈学习下,否则的话广东的美味小吃要失传了!
ぷ開心^ō^伯 发表于 2012-10-25 20:48 % o% I# M# j9 V6 M
要好好向长辈学习下,否则的话广东的美味小吃要失传了!
6 Q* k: {' t2 n( [/ H7 c
{:98:}甘又是,甘你学识未啊?
快乐源自内心 发表于 2012-10-25 20:47
/ ?" N3 V) B% h. O" ~现在这个时候都有新鲜的艾叶的咩?
" q3 K1 U& h# I# [
而家的艾叶老左咯!
  N! t/ n9 S* J5 [3 {# F0 O我既系母亲节时摘落架
快乐源自内心 发表于 2012-10-25 20:50 % S. R! i7 |5 H: w4 G
甘又是,甘你学识未啊?

: ]" x! S$ Z: s: j; M, `学识整萝卜糕!嘻嘻!
ぷ開心^ō^伯 发表于 2012-10-25 20:52 0 m/ N5 ]) {' W1 }
学识整萝卜糕!嘻嘻!
0 b+ H4 g9 z. ^2 m/ `
{:176:}好过我,我只是识得整马碲糕
快乐源自内心 发表于 2012-10-25 21:00:46 : U! d% f+ t' X
[quote]ぷ開心^ō^伯 发表于 2012-10-25 20:52 [url=forum.php?mod=redire

* n$ _/ A! v$ c: i3 D! g马碲糕都好好吃!
ぷ開心^ō^伯 发表于 2012-10-25 21:07
( F! K' X' J! [# H1 e马碲糕都好好吃!

) G8 C+ K2 h  q% m{:176:}好多人食左都话学整
天天天蓝 发表于 2012-10-25 20:51 , ?9 L4 J. @- H0 U# Q
而家的艾叶老左咯!
7 U" E( h% x3 l4 y我既系母亲节时摘落架

6 Q. }  ~1 U3 N4 k  w0 S1 {; }我春天又摘滴先得,点样保存啊?1 ]0 i; y' ^, B
快乐源自内心 发表于 2012-10-25 21:22 - h$ f$ x$ O7 a6 s% }
好多人食左都话学整

0 y& Y1 v6 w* k你整D俾我吃我肯定唔话学整,最多都是都是叫你经常整来吃下J!哈哈!
ぷ開心^ō^伯 发表于 2012-10-25 21:28
6 k' ^8 f0 I1 Z3 a/ Q+ o你整D俾我吃我肯定唔话学整,最多都是都是叫你经常整来吃下J!哈哈!

. P6 Q/ \4 ~% c" E6 L2 E哈,最醒目是你啦,都唔是甘讲既,自己学识可以与爱你的和你爱的家人一起分享这份甜蜜嘛
快乐源自内心 发表于 2012-10-25 21:29 * ^. N2 ^$ Z$ L3 b
哈,最醒目是你啦,都唔是甘讲既,自己学识可以与爱你的和你爱的家人一起分享这份甜蜜嘛

; T# c3 ~9 e$ u大家是朋友,我唔客气架!哈哈!不过有机会都要学下,一家人整野吃能增进感情!
ぷ開心^ō^伯 发表于 2012-10-25 21:34 4 v7 T  l& \; {
大家是朋友,我唔客气架!哈哈!不过有机会都要学下,一家人整野吃能增进感情!

5 F0 m( _# [9 f是啊,我都好中意整野俾我家人食的,距地食得开心,我就更开心

使用高级回帖 (可批量传图、插入视频等)快速回复