又到榴莲季喇

又到榴莲季了
- W" t; b) ^, E4 s3 s7 ~坐铁闻到人哋买咗榴莲
) b8 x5 ~2 O, n, ~' H2 f甚是吸引
9 @- O- _; q/ {9 g5 \1 b$ u# l: r; ^我又要买翻只……
关注微信公众号《神采飞扬网》,即可获取最新回复通知!
几时买,我都想食啊,{:76:}
榴莲核煲老鸡好补架!{:164:}
我买个一只唔好吃!
钓鱼仔 发表于 2012-5-27 18:06
% {: h7 c# M! S# m% `" t; L- N几时买,我都想食啊,

; \- [4 z7 M' e& F- {落街就有得卖啦
ぷ開心^ō^伯 发表于 2012-5-27 21:28
6 m! o) }& E2 H" z; p我买个一只唔好吃!

1 C. Y  E3 B7 B  M' N点解唔好食?
david-liu 发表于 2012-5-27 18:43
; f! a( Y. R- {4 U8 U9 x榴莲核煲老鸡好补架!
1 ?* V  Y6 S+ A' L$ @
未试过哦。。。点煲噶?我妈咪话唔识。。。{:106:}
/ _" b0 L9 b) L* d- e求教。。。
Nicole木习习 发表于 2012-5-27 22:28 / S* u/ r- z9 m' y( h6 s. i
未试过哦。。。点煲噶?我妈咪话唔识。。。
; F9 |+ {' \% C/ o求教。。。
' ~. f, v% h" L; Q# L
{:104:}我地用榴连皮煲嘎
钓鱼仔 发表于 2012-5-27 22:34
; Z0 a- `! {( p" B我地用榴连皮煲嘎
( S0 p/ L: G# v0 b! {& r! r. M
有咩功效?清火?
Nicole木习习 发表于 2012-5-27 22:35 7 @0 @9 {2 B: F1 S  Z
有咩功效?清火?
+ j5 g6 ^6 p/ r$ l) B6 ]$ L
" B& S( `' M5 V* C+ N  ?0 q
清热,可用于治疗皮肤敏感性的疮痒。
" `8 o$ g7 K6 u% F/ m+ g
钓鱼仔 发表于 2012-5-27 22:38   \- Y- a8 ?/ R' t1 z: ^: _# l8 L. A
清热,可用于治疗皮肤敏感性的疮痒。

o7 K$ d3 i. k* {点煲?
Nicole木习习 发表于 2012-5-27 22:38 ' s4 N! _8 _  `
点煲?
" Q- Z- Q5 H1 H. C
榴莲壳取中间柔软的芯
# }: y% |8 g7 R8 L5 o
+ X4 D& W, [" S" e1 L把芯和壳清水洗净. W+ c0 @! d& O

& Y  o+ e/ X7 X( C6 n$ J开水煮软榴莲核后,剥皮,取出如栗子的部分' l& x7 b+ [" m3 C, ], y
. ?* v, E) K) b, J# O6 S
准备好的榴莲芯和榴莲核,如果想汤更甜,可以加一包果肉
" w$ X6 Y, U- l
5 X; F7 P$ d" w$ f6 `4 b家鸡切块备用# L0 l& C, z+ V% B7 b
0 ^: p3 Y- f, I+ S0 [* }
锅入冷水,煮开后,放入鸡块、榴莲芯和榴莲核大火炖十分钟转小火炖30分钟
) q5 J9 |; v- g1 E. |0 ^& E6 {* m& E1 }0 l( E) F; t* `
撇油后,捞起榴莲芯和榴莲核,加盐,熄火) a7 O0 N( ?" v0 ]

- R0 Z7 x5 P2 d
钓鱼仔 发表于 2012-5-27 22:41
  n$ W9 W+ j1 d榴莲壳取中间柔软的芯; S& Y* M) @/ ?, Z. S8 }2 Z) K* v
3 k' U5 Y* ^- K3 ]2 T+ s
把芯和壳清水洗净
( z+ X* G4 n6 q7 u8 Y$ @: w* P
thank u!{:104:}
Nicole木习习 发表于 2012-5-27 22:44 / v) Q+ s9 n' c7 L2 N
thank u!
" B1 x4 h" X! Y5 U! p5 A
N  A  A{:104:}
钓鱼仔 发表于 2012-5-27 22:50
9 L' c/ _% \1 h/ C( A$ ]8 J9 x; kN  A  A
: @+ N; [2 Z' \9 H3 p7 @
{:153:}

使用高级回帖 (可批量传图、插入视频等)快速回复