玉米红萝卜排骨汤

食材明细+ c; [' h$ Q: d

& }; m1 O8 m: T4 w8 F' b' u" C红萝卜:两条
: P  Q0 o, ?  C. _: I排骨:一斤
% S5 K1 m, a9 ~  p- l% x玉米:两条
, H, v* t( a' @: z# z红枣:若干去核
5 h3 `  D# |% S' ?) q# a: \3 `杞子:少许
7 H, {- b9 g, \, S姜:几片
2 r2 g2 Q% _  ~党参:少许
6 q: N* U( y: u1 y0 V7 Z8 B麦冬:少许(呢排细佬心火盛,所以加入麦冬清心火)
9 g( K  H' d) K  _  s/ O3 N/ b  f! J/ w
做法:所有材料洗净切块,我用的是小熊电钝盅,调好3个钟时间,不用看火很方便,睡个午睡或者街街返来就有得饮啦,哈哈% V, G0 Q. k/ o- B5 G0 g3 A, w

8 ~/ D! A. j' N( I
7 }1 ~9 h! J* {; k" \  \/ O 20120311147.jpg
3 f3 M; }) ]  L7 ~一切准备就绪; j8 O' t9 @" ^2 N/ r4 P. d0 ?
20120311150.jpg " \# h) _: {* A) k# D2 E' k" d
6 f. b6 z5 l9 [* I7 t: x+ Z
& u/ v" J3 k0 r9 w
关注微信公众号《神采飞扬网》,即可获取最新回复通知!
20120311152.jpg : ]! T$ y2 [' y
妈子教落炖汤要放入开水
{:153:}调好时间就去做该做的事
/ X) W. O3 @$ q+ F; T6 h 20120311153.jpg
本帖最后由 快乐源自内心 于 2012-3-12 00:51 编辑 # {$ k; u* e% J5 N: }* v- w

4 r+ G% W' ^5 L$ t( z' m/ G两个多小时之后{:157:}已经煮好饭菜{:76:}偷偷地试过饮得啦2 ^2 v6 H3 s: g4 b& D3 {
20120311154.jpg + S: |* w0 ]" F8 J# ?, _* o9 t" z1 e
{:76:}清清甜甜,我就喜欢
- L! h* H- R# t5 o( s% J 20120311155.jpg
# t; ^% H1 c# E* v3 m
. C# v" J0 u8 S( C8 \
排骨记得要“飞水”!
david-liu 发表于 2012-3-12 02:44
5 u- k$ ?8 c! ]9 P2 b4 r排骨记得要“飞水”!
9 \3 K  @2 M9 t- {2 O9 v" V9 y
{:153:}你下次煲“飞”左叫我地去饮
呃......哩个汤应该係用明火煲,而唔係炖,楼主,下次记得啦!
天晴 发表于 2012-3-12 15:23
2 _, y% A' Z2 D; H4 o& [/ L呃......哩个汤应该係用明火煲,而唔係炖,楼主,下次记得啦!

! \/ y2 L3 n) [# Y  r# l6 {2 E懒得睇火{:152:}
{:102:}受人之托 客串一次枪手
云淡风轻 发表于 2012-3-12 15:56 , t, Q4 Y& }+ u3 Z; f
受人之托 客串一次枪手
3 R$ N& i* D! S- |+ e8 V6 H& t
你就买我呢只咪得罗,煲汤个时打只电话俾阿蛋同茶茶
快乐源自内心 发表于 2012-3-12 15:25
. Q. U3 l# n0 [7 v" L6 u懒得睇火

1 ]: w- M8 u$ x/ i2 Z6 Y, x哩个唔懒与唔懒嘅问题啊,煲出嘅汤既要对得住自己嘅胃,又要对得住自己嘅身体,所以楼主,下次哩汤记得唔好炖啊,一定要明火煲啊!
天晴 发表于 2012-3-12 23:26
+ u& J1 W3 b- A- j: W哩个唔懒与唔懒嘅问题啊,煲出嘅汤既要对得住自己嘅胃,又要对得住自己嘅身体,所以楼主,下次哩汤记得唔 ...

+ |* B2 X6 m1 I/ D1 v! B! |阿版主,如果炖会对个胃有咩影响啊?
快乐源自内心 发表于 2012-3-12 23:41 # K- _. ?* S8 q
阿版主,如果炖会对个胃有咩影响啊?
; ^9 ^" p4 K+ x; ?% k: }9 [
楼主,玉米红萝卜係清热解毒,炖盅炖出嚟嘅汤为阴,两者一齐,对个胃冇问题,但身体唔多好,而且依噶係湿气重嘅春天。% W* a. C; n, o0 L
我只係好意,并无恶意,请楼主谅解!
天晴 发表于 2012-3-12 23:45
3 Q7 a4 \9 @- e. D5 _9 P, n  q3 o楼主,玉米红萝卜係清热解毒,炖盅炖出嚟嘅汤为阴,两者一齐,对个胃冇问题,但身体唔多好,而且依噶係湿 ...
: ]. D  Q7 W! Y! [' f! C
哦,多谢版主指教
{:98:}

使用高级回帖 (可批量传图、插入视频等)快速回复