点标签看更多好帖

唔是5蚊鸡既问题,是原则问题(请允许我爆粗,未满18岁免进)

(以下内容好多心理活动:爆粗成份极高,请允许我爆粗一次甘多,未满十八岁免进)事实上响现场我无爆粗,只是书面上加上心理活动的表达,让读者看得更精彩:
话说有一晚一个人番从化去左广百行街,皆因好久没有出过街狂购了,(有三条水鱼俾我蚊左{:153:})。我响街转左几圈都无停车位既情况下,开左部车落去广百地下停车场,刚入去时是6点54分,未够7点,跟住我就上去二楼买左个公仔俾囡囡,然后上左三楼买左两个包包,一个双肩皮背包,一个玫红色皮手袋,最后去左美容院绣眉。皮包店既老板娘帮我去换左两张停车卷俾我,一张是5元面值。
直到10点正,我准时落去地下停车场开车。收钱时距居然话我停左四个钟,要俾20元。我想,7点到10点不是三个钟吗?何来四个钟呢?距死都话是四个钟。{:98:}心淋:喂,啊叔,你无文化就数下指头蛇,何来四个钟?点知距话6分钟都算一个钟计数。我顶!乜野世道呀?果个甘既保安员居然唔肯找钱俾我,而且也没开发票俾我,我心淋,尔条蛋散啊,十几二十蚊都要贪!发觉距真系难听讲句:托7都唔识转博!我死都唔肯俾多5元,好啦,就当我让步,我话20都得,俾10元现金你,两张卷就抵左10元啦,就当四个钟,点知距又话唔得,话一次只能用一张卷,距话上面有写。其实是无既,只是写住:买满88元可换一张5元停车卷,但没有写明话停车消费只能出示一张。跟住距就改口话是公司规定既,我就话:甘有无公司批文或什么字样证明之类的?距又话无,拿唔出!(我俾左50元距找,距一直都唔肯找钱俾我,拿住果35元就响度辩!)我话洗唔洗我打消委会投拆你?距话你咪打罗,可以打埋110架,俾埋消委会电话尔蛇,洗磨?{:189:}扑距个街呀!听到我火都爆晒!我好坚决甘话我一定要你找番45蚊俾我!然后我真是打,但是一直无人听,我问距是咪玩野!是咪认为我好虾?未听过停6分钟就当一个钟既!第一次见,俾卷又话唔得,我话下次都唔会来啦,距话你送俾人啦或下次来。讲来讲去都是要屈我!我肯定唔会罢休,我话:我唔是在乎5蚊鸡既问题,而是原则上既问题!(无办法,春季精神病高发期!严重影响我心情!)距讲野超串!当我是外地来甘!叼7距呀!我马上讲:得,你钟意玩,我就同你玩大距!转身马上开番架车,停左响出口唔郁!我又唔吵又唔闹,慢慢听歌,你咪虾我罗!睇下边个难做,我大把时间同你玩!真是超嬲呀,最讨厌就是俾人虾!仲要俾人当水鱼,5元10元都想骗我!没门!后边D车是甘响喇叭,我就是唔开车,最后无办法,距为有找番45元俾我,收左我三个钟,用左两张卷抵消10元用。呢次事件是要来告诫一些人,唔好当我们无文化,当我们唔识维权!钱唔是重点,重点是唔好把我们这些入去停车既人当水鱼!从中乱收费!如果呢个社会上个个都话容易算数,明知道他不对还要顺住他,这个世界就乱了,还有公理存在吗?打击这种现象就要站出来!最重要讲一句:千万唔好虾我,我唔是甘好虾既!(真是唔知是距唔好彩定是我唔好彩罗!我相信遇着我系他当黑,失败的恶性收费
!)
关注微信公众号《神采飞扬网》,即可获取最新回复通知!
{:153:}沙发,下次无爆粗了
钓鱼仔 发表于 2013-5-7 15:59
沙发,下次无爆粗了

{:104:}
呵呵,冷静!{:91:}
你好得啊!{:163:}
{:166:}佩服
轩逸车友会 发表于 2013-5-7 16:24
佩服

无笑我好磨{:104:}
韵韵 发表于 2013-5-7 16:09
呵呵,冷静!

{:153:}
娥仔 发表于 2013-5-7 16:18
你好得啊!

{:157:}
Abigail-蕊蕊妈 发表于 2013-5-7 16:37
无笑我好磨

五会,喜欢坚持原则的人{:168:}
轩逸车友会 发表于 2013-5-7 16:42
五会,喜欢坚持原则的人

甘是蛇,当时真是好嬲,自己都转唔到弯呀个脑,后来想想,其实自己可以俾左10元距就算了,可能在单位经常遇到D严重不公平对待事件,长期心理不平衡,所以导致发生类似事件,就借此反抗,唔想再俾人虾了!{:103:}
轩逸车友会 发表于 2013-5-7 16:42
五会,喜欢坚持原则的人

长期生活中,家庭中,工作中,处于吃亏多既情况实在太多了,导致个人思想上强逼自己:从今天开始,唔会再俾人打压和欺负!心理严重落差好大!失态了。。。。
娥仔 发表于 2013-5-7 16:18
你好得啊!

我这种叫心理严重极端反抗行为
呢次事件是要来告诫一些人,唔好当我们无文化,当我们唔识维权!钱唔是重点,重点是唔好把我们这些入去停车既人当水鱼!从中乱收费!如果呢个社会上个个都话容易算数,明知道他不对还要顺住他,这个世界就乱了
——呢一句好呀,希望能让沉默的大多数都醒觉。
李清水 发表于 2013-5-7 16:52
——呢一句好呀,希望能让沉默的大多数都醒觉。

{:82:}我都觉

使用高级回帖 (可批量传图、插入视频等)快速回复