点标签看更多好帖

飞扬星空伴你飞扬16

5 |9 O! C8 r; l6 x8 Z; q9 E  G* g1 U  t
     飞扬星空伴你飞扬;又同大家见面啦,记得应承过Yuki讲关于沙梨既古仔,尼次就客串下做讲古佬啦,其实尼个古仔系一个真实发生系我父亲身上既古仔,由我阿嫲讲俾我哋听既。
     系大饥荒年代,家家都难以温饱,父亲一家抑都唔例外,父亲作为家中长子,系一家既主力,于是承担左出外揾嘢吃重担,当时父亲应该十二岁左右,生活所逼,父亲异常聪明,当时正是沙梨成熟时,距记起山上有一棵野生沙梨树,于是对阿嫲讲,上山摘沙梨番黎俾大家吃,一家几口都用期待既眼神等待著父亲由山上摘番黎沙梨充饥,但系当父亲揾到尼一棵沙梨树既时候,却发现树上除左树叶已经见唔到一个沙梨,但系想到屋企人既期待,父亲唔想见到距哋失望,于是,调皮既父亲爬上树摘左好多既沙梨树叶,系返屋企既途中又拾左一D同沙梨形状、大小接近既石头,然后同D树叶一起放埋系件衫果度一齐包住拿番屋企,并且同阿嫲讲,摘左好多,家人见到都好开心,正当阿嫲想分俾大家吃既时候,父亲将包住沙梨树叶同石头既件衫一掉,就快速走出家中,阿嫲望住满满既衫觉得好愕然,当阿嫲打开件衫既时候,先至见到树叶下边只有几块石头,但系阿嫲并无责怪父亲,因为系果个时候,只要系可以吃既嘢都会被清空,甚至有人挨唔住饥饿去挖一种叫做“观音土”黎充饥;回想阿嫲既说话,我明白距系想我哋记得,忆苦思甜,学识知足;所以今次带俾大家一首可能大家都会有记忆既儿歌送俾大家,唔知你会唔会记得尼首歌呢?林琳演绎既《听妈妈讲那过去的事情》

+ `# S, n: F9 k  P3 U* X
本帖评分记录威望 金钱 贡献 收起 理由
yuki + 60 + 60 + 60 赞一个!
总评分: 威望 + 60  金钱 + 60  贡献 + 60 
关注微信公众号《神采飞扬网》,即可获取最新回复通知!
沙发,加分
本帖评分记录金钱 收起 理由
david-liu + 12 多谢捧场咯
板凳。加分{:93:}
地板,也要加分!
当年,我们唱这首歌拿了奖!
小小凝希 发表于 2012-7-3 23:45 ( R0 ~" x4 }9 l& u! E) n
当年,我们唱这首歌拿了奖!

# ^( Y0 `4 i, F地板冇分加,我当年独唱尼首歌,拿左全校第二名啊{:153:}
david-liu 发表于 2012-7-3 23:46
8 T- U+ C$ w0 K9 @, S地板冇分加,我当年独唱尼首歌,拿左全校第二名啊

0 m8 }, ~* L$ @' H! G{:99:}{:96:}{:103:}加分加分!
本帖评分记录金钱 收起 理由
钓鱼仔 + 4 神马都是浮云
david-liu 发表于 2012-7-3 23:46
0 q1 S# G8 q" s地板冇分加,我当年独唱尼首歌,拿左全校第二名啊
2 I8 X8 n0 e* ?; K
{:157:}
小小凝希 发表于 2012-7-3 23:47
% Y( }0 ^1 O! A加分加分!

6 ~5 I! J/ j; a+ U) ^5 F: g{:176:}
感人的故事!{:98:}* ^- g, G- Q8 p. S  g9 b
好听的歌曲!{:104:}

使用高级回帖 (可批量传图、插入视频等)快速回复