公交车上

2012.2.24 周五17:12分
在这一刻我正在过去车站的公交车上
当时人好多、自己也拿住好多东西
所以事先准备好的零钱也没有空手将其投入投币箱
唯有是嘟羊城通
因为人多,所以当时我站在靠近门口的位置
每逢到站我都要让开一条道给别人下车
来到大津电器站,同样是要让道给乘客下车
一个小朋友来到我面前,本以为他要下车
但他没有…….
他问“姐姐可不可以给我两蚊鸡坐车翻屋企?”
遇到这样的情况,第一时间的反应是“骗钱”
不过尽管有这样的想法,但最后还是将事先准备的零钱给了他
车厢内,他有告诉我他是流溪小学二年级的学生,住在增城
O(∩_∩)O哈哈~其实不会过多的考究这是事实与否,反正就那么两块钱。
关注微信公众号《神采飞扬网》,即可获取最新回复通知!
楼主係个有爱心嘅人,你会幸福的!
楼主係个有爱心嘅人,你会好快有幸福的!
李清水 发表于 2012-2-27 16:12
楼主係个有爱心嘅人,你会好快有幸福的!

......李版......
嗯嗯..他可能真的没有钱呢.
天晴 发表于 2012-2-27 16:17
......李版......

咩事呀,天版?
我只系套用左你的几个字哗!
尔跟晚又整咩野来食啦?
李清水 发表于 2012-2-27 16:35
咩事呀,天版?
我只系套用左你的几个字哗!
尔跟晚又整咩野来食啦?

乜都唔煮啊,今晚食白粥同馒头啊,呜呜......
天晴 发表于 2012-2-27 16:42
乜都唔煮啊,今晚食白粥同馒头啊,呜呜......

使吾使呀
至憎食呢两样野——前者细个果时,屋企穷,经常系捧着碗白粥幻想系碗猪肉粥,然后喊住甘食{:104:}
后者就因为以前初初做档口,二十岁出头果阵,档口对面有间呢D面包店,卖野果个MM实在太诱人,于是食左两年的面包,食到相见而厌{:102:}
李清水 发表于 2012-2-27 16:48
使吾使呀
至憎食呢两样野——前者细个果时,屋企穷,经常系捧着碗白粥幻想系碗猪肉粥,然后喊住甘食{:10 ...

李版,追女仔啫,使唔使咁搏?
我好钟意食哩两样噶,香香嘅,甘甘嘅!我的至爱!
天晴 发表于 2012-2-27 16:51
李版,追女仔啫,使唔使咁搏?
我好钟意食哩两样噶,香香嘅,甘甘嘅!我的至爱!

后生果时,咩都做得出哗
我果人最吾好一样野就系面皮有的簿哗
李清水 发表于 2012-2-27 16:56
后生果时,咩都做得出哗
我果人最吾好一样野就系面皮有的簿哗

可能个女仔就觉得你成日都去买佢嘅包,冇D新意,所以你先至会追求不成功
天晴 发表于 2012-2-27 17:00
可能个女仔就觉得你成日都去买佢嘅包,冇D新意,所以你先至会追求不成功

吾知哗,到我有勇气同人D讲的时候,人D多吾知去左呢吏罗!
李清水 发表于 2012-2-27 17:03
吾知哗,到我有勇气同人D讲的时候,人D多吾知去左呢吏罗!

晕,包都敢成日去买,居然唔敢表白,你浪费你D钱,又浪费人哋D包啊!
天晴 发表于 2012-2-27 17:04
晕,包都敢成日去买,居然唔敢表白,你浪费你D钱,又浪费人哋D包啊!

又真系咖——买返来D包就食过一次,就全部比晒哈朴佢地食的!
果时都岩出来几年,纯到咩野甘话!
如果尔话跟架撞到佢,肯定同佢讲三个字:
冒可能{:152:}
{:98:}

使用高级回帖 (可批量传图、插入视频等)快速回复