返回列表 发新帖
楼主:快乐源自内心 - 

客家甜酒

小小凝希 发表于 2013-7-1 20:51
+ Q; u9 n+ `8 F" f8 u& @9 e要做好客家糯米酒,一饭要靓,饭太硬,酒水不多且不甜,饭太软,带酸。二要酒饼靓。三要温度,宁可温度高 ...

4 I" S( ~' Z% S" G- [哦,我的饭煮差左是未浸米,而且我煮好无保温20分钟,煮好一阵就将距摊冻罗  i5 [2 n: e" X7 r
原来甘多学问,多谢老师{:166:}
关注微信公众号《神采飞扬网》,即可获取最新回复通知!
快乐源自内心 发表于 2013-07-02 09:05:55
7 A. z7 ]4 U+ s* n2 w[quote]ぷ開心^ō^伯 发表于 2013-7-2 01:08 [url=forum.php?mod=redirect

4 H* T$ A9 f, M0 z8 p将蒸熟的药材加入去一起浸,梗是整甜酒啦!
ぷ開心^ō^伯 发表于 2013-7-2 14:32 9 y: x( e. z- u* H. v/ E
将蒸熟的药材加入去一起浸,梗是整甜酒啦!
: B, A$ V3 m  P& g% b
哦,可能会唔中意个只味,我放冰箱冻下就甘生食既
快乐源自内心 发表于 2013-7-2 09:07 * N! V+ r# d. x+ s
哦,我的饭煮差左是未浸米,而且我煮好无保温20分钟,煮好一阵就将距摊冻罗$ f% s- Q, R" p  b0 H+ C
原来甘多学问,多谢老师{:16 ...
9 v8 ?' |9 W; T
{:183:}我唔系老师,唔准叫老师。
小小凝希 发表于 2013-7-3 10:53 7 x- q3 ~5 H8 z+ M/ t: f8 n* c
我唔系老师,唔准叫老师。
5 |: N9 p- z1 [  V5 W0 k  N3 j
甘叫咩喔{:185:}准啦准蛇
快乐源自内心 发表于 2013-7-3 11:10
; A( {& z* n$ T3 v! n3 Y甘叫咩喔准啦准蛇

7 W* ^7 D% w; z$ y& l; C* _4 l: u- K叫小小哇,{:185:}
小小凝希 发表于 2013-7-3 11:14
( i! S  H4 c; a: E3 y0 i$ L叫小小哇,
9 D5 [( f/ l7 O! @
是既,小小
{:164:}几时煮滴来食下,听讲美容哥{:93:}
Lee(小妹) 发表于 2013-7-3 20:31   `& G0 G. g2 V1 W
几时煮滴来食下,听讲美容哥
4 t, a* W/ Z3 v! E3 @8 ?7 I# B
{:176:}分左三盒俾人地罗,睇下你返来仲有无啦

使用高级回帖 (可批量传图、插入视频等)快速回复