客家甜酒

) h9 D, q$ M/ j7 N( {# `* t: D9 x' [2 R6 O" X: J2 Q5 T+ P7 }4 W
首先就是煮饭,记得是用糯米煮的糯米饭哦
; |5 m6 U, \, @3 d 20130630002905.jpg : K* B' ^/ f! D
关注微信公众号《神采飞扬网》,即可获取最新回复通知!
乜嘢黎既?呃人仔
, k" @  m  H3 F) {, Q然后就是将滴糯米饭摊冻,将酒饼捏碎,一层酒饼一层饭甘样一层层铺好8 u8 N5 c- {# n& x; H$ p3 ]
david-liu 发表于 2013-6-30 00:32 # ^: c; Q8 H0 R- L0 N) y
乜嘢黎既?呃人仔

7 q; R8 H' k& q" F$ i/ M6 n{:157:}滴图系手机度,发唔到图片哇2 v! O4 B! Y) b* m) H  o, W6 P
呃人仔,唔呃你
唔记得讲,一粒小酒饼可以捞一斤米% ]" U9 d! }  T! V+ Y
{:98:}第一次整唔知得唔得,会唔会好似人地俾我食个滴甘甜呢
快乐源自内心 发表于 2013-06-30 00:57:17
; S% c* g3 h$ m4 h* U: p唔记得讲,一粒小酒饼可以捞一斤米/ ], ?: K! F1 Q- B; R
{:98:}第一次整唔知得唔得,会唔会好似人地俾我食个滴甘甜呢
0 v) y" |5 t7 Z" J$ f1 ^' Z
一粒酒饼配三斤米怕?
D饭要摊赤啊,唔系会好酸既
小小凝希 发表于 2013-6-30 10:31 / D6 I# G2 j+ @, f( b
一粒酒饼配三斤米怕?

* i6 h; l5 E& O) O4 p. y; e{:157:}小小老师,我的好细粒的哇,甘我放左三粒唔会多过头怕,大只锅罗,多左会点既?
david-liu 发表于 2013-6-30 11:32 % d: W- F) a. A# A% z* H9 ^
D饭要摊赤啊,唔系会好酸既

& C7 S3 J$ A( J( f4 W6 p甘咪话左要摊冻罗,摊冻唔得,要摊赤先得咪?{:102:}
加滴红枣杞子去好甜架,又补哦!
ぷ開心^ō^伯 发表于 2013-6-30 15:37 # _$ r% w! r  X, M7 @
加滴红枣杞子去好甜架,又补哦!
4 p  e% S2 Q$ }+ V% o2 R/ _0 e
煮个时加咩?还是捞的时候放啊?
快乐源自内心 发表于 2013-6-30 16:18 0 l$ g7 W$ _0 Y0 p: T
煮个时加咩?还是捞的时候放啊?

$ R3 }8 B# S/ F, Y, e我记得有人会用甜酒炖猪脚咁嚟食,听讲巧补架~
: b) ^# M9 w9 C6 J) ^$ S  [) q+ X酒精可以加速血液循环,令胶原蛋白更容易吸收,达到丰乜丰物既作用。
甲柺 发表于 2013-6-30 17:21
8 \: s- \1 C! O: Z1 F8 Z  \( T4 j我记得有人会用甜酒炖猪脚咁嚟食,听讲巧补架~$ s7 w5 u3 O+ O0 {  u6 I" `  t- C
酒精可以加速血液循环,令胶原蛋白更容易吸收,达到丰乜丰 ...

9 S" a, f8 [  }4 ?{:176:}真既?我食过木瓜炖猪脚,好好食
* A% h* `: _4 @% o0 a我妹试过用鸡脚来炖甜酒,超甜,个味好怪啊
快乐源自内心 发表于 2013-6-30 13:44 ; i& x: v; g* k2 ~, `
甘咪话左要摊冻罗,摊冻唔得,要摊赤先得咪?

' D  x' W8 o& ]{:183:}
david-liu 发表于 2013-6-30 19:23
! q8 a2 d8 R- s  R4 p" ~
{:157:}甘点,摊赤就摊赤啦

使用高级回帖 (可批量传图、插入视频等)快速回复