吃游记-II

今次讲既系青岛和大连!/ `! p$ q: Q$ b' Y" i; x

+ U9 W  w. d; Q2 f& }: @; y' o两个都系海滨城市,两个都系曾经梦寐向往既地方,两个都系中国TOP5最多靓女既城市。
- E  D) N8 E' f) o$ E8 z- J, D但如果抱住呢一切希望,只会系失望,因为青岛环境污染乌烟瘴气,大连则被两代政府搞到乱笼。不过如果要提靓女,特别靓的冒乜印象,但只能讲真系未见到丑的。* e! `7 l, H/ i$ l1 e9 l( ~- g3 h
/ w9 O. ~0 B) f( o
不过,讲到食,呢两个城市都系出产海鲜既豪门,海参、鲍鱼、各种虾蟹。。。真系好正。同时,当地对海参好崇拜,如果有条件的话,坚持食海参,计落一日花费廿蚊度,连续几个月日日食,效果巧巧。- h( B: m, N0 r. e7 A) [7 y0 V# t9 P
- L' L$ _! H5 c1 Y9 B, ?( G
讲到城市背景,青岛有好多殖民地时期留低既多种文化,而大连就兼具左东北人憨直+海边城市既时尚;% {. |1 N% F- }# i# i! o* B* h; L- m

$ _8 C6 g$ E1 Y' s7 V5 n& j8 v& X7 n当然,唔能够唔讲既系饮食文化,青岛酒桌代表派系:山东,大连酒桌代表派系:东北,除左内蒙恐怕就系呢两个地方d人算最饮得了。。。之前去山东泰安,一坐落未上菜就系连饮两啤酒杯白酒(当然,全程来讲,无话规定一定要饮乜酒,只讲总量,总酒精量),名曰:一杯到中央,两杯到地方。最后,同行的人当中平时系广东饮四两差唔多的,去到逼住杀到一斤半;为左捍卫广东,有人仲饮到现场凛低襟实棉胎。不过好彩,去青岛同大连都遇到“好人”,唔至于咁狼狈,但丰富既佳肴就只能留系脑海了,图片无缘记录。& \: H4 y: U1 K* ~) w" x8 Q# C. I
+ k/ ]7 o3 r7 J
1)大连:星海广场+三八广场  j- @& v" \! |  `% S
当地既小食冒乜口垃圾,多数都系以充饥为目的的,但系分量同材料就真系好足,味道都几好。( v; @, e# }5 D
大连.jpg / L! T6 s3 m) V

$ }0 z! m$ Z, u2 G4 _2)青岛。7 L3 Q$ e) p/ E# S  `/ w* `
①回民炭炉涮羊肉+青岛啤酒(同样牌子,原产地既味道确实比其他地方好,可能系错觉)+排骨饭,通街通巷都有,好难用其中一种广东的食物来对比当地对呢种排骨饭的热衷,16~26蚊一个套餐(一般可以选择3-5块排骨),排骨用既系尾龙骨,有汤、有小菜,白饭任装。
# G; D( n, R9 \, V②地方蔬果+清炒小黄瓜。。。好清好脆,好怀念。/ D/ g# k+ R. F6 e2 H: }5 D% G
③海星、海胆+包皮(真名:海肠)。系水度明明淋糍糍,拿起身会谷到硬...但食既话就得层皮:爽、脆、甜,系好嘢。+ a- A( i9 r0 B4 ]: ^
青岛.jpg 7 ]8 z" O- F) I. ]
, j& [5 f' R9 ]5 J! i

$ x' n/ y, R. V' {
8 O2 u* A# R7 Y* d7 E3 J$ y
关注微信公众号《神采飞扬网》,即可获取最新回复通知!
唔怪得只蛤蚧咁大只啦
{:95:}甲拐跳到边食到边{:76:}海鲜啊海鲜
好生活………日日都系公仔面………
快乐源自内心 发表于 2013-3-23 08:47   G+ v" L8 d# D, Z6 s7 \- G
甲拐跳到边食到边海鲜啊海鲜

' l  r. F- I# M9 w0 @- X3 v% `讲得岩,觅食大江南北!游走于咸淡水之间既甲柺。. L; V5 P) j: U( ^9 V' i5 `/ b! X* l
不过,呢d都系穿插系心力交瘁之间既小小片段,所以个人认为任何美好的体验都特别值得珍惜。{:170:}
钓鱼仔 发表于 2013-3-23 09:06
$ [5 ^. s$ ~3 ~好生活………日日都系公仔面………

. u) J2 q  h" T+ {又唔系日日都系咁,不过公仔面食得多唔系几巧,情愿白饭+苦麦食长斋冒咁嬲。
甲柺 发表于 2013-3-23 09:30
/ D: F# }  l. F. V5 u+ e讲得岩,觅食大江南北!游走于咸淡水之间既甲柺。0 F- n9 ^/ o2 V3 n
不过,呢d都系穿插系心力交瘁之间既小小片段,所以个人 ...

9 t/ F1 S$ I( l% a7 J1 {. X4 Q{:160:}一张相片,三言两语,记录下来也是一断珍贵的回忆
吃得是福!可以尝遍中国大江南北美味是一件幸福的事!
快乐源自内心 发表于 2013-3-23 09:49 0 }6 s$ _' ?3 W8 I$ N* T6 q
一张相片,三言两语,记录下来也是一断珍贵的回忆
8 O: G  K5 u: a; q2 f& c
回忆并唔系都值得存储的,要记得既,点都会记得,即使唔记得既但经历过都会留有一种情怀。1 C7 D- m4 c7 o% b) F5 H) B
学你话斋,一张相片,三言两语,有时真系够晒了。{:152:}
ぷ開心^ō^伯 发表于 2013-3-23 10:52
& L7 h( X2 Q: Y6 j+ Z& W8 z吃得是福!可以尝遍中国大江南北美味是一件幸福的事!

4 \! `6 [. _) v3 t" p7 w& L暂时冒咁夸张,不过呢个追求我都巧认同{:104:}
快D翻黎整番餐俾我吃~~~{:76:}
清水豆豆 发表于 2013-3-23 23:22
5 |2 x" q) Z$ z! b4 i快D翻黎整番餐俾我吃~~~
; Y" d$ W6 O: `4 U3 A' H5 M
巧啊,一于整餐贺尔60大寿哈!
{:164:}我仲未食过海参咧{:157:}/ R% p2 O  L. a! z6 Z
你上面的图片有无海参啊?
% M  Q% @7 R  ~7 m, j当时食既系新鲜既定系干品海参啊?/ u  r) F" r: S+ F+ Y5 a5 ]& {; O
大概几钱一只呢?{:165:}
天天天蓝 发表于 2013-3-24 13:29 6 l; B2 y3 s: }  q! D1 g
我仲未食过海参咧' a% w/ U* e6 Q$ t& |  b2 ?, H
你上面的图片有无海参啊?
1 Q+ }8 o# \7 w& u9 f8 j  r当时食既系新鲜既定系干品海参啊?

1 I, G; Y3 X6 I' a* B我都净系裁酒桌上食过新鲜的,一次咁多。。。{:153:}
3 H0 J* V) B  ^- {不过如果离产地咁远,一般都系拿干货发开来食,效果一样的。! \/ q! z2 L% F$ S
当作食疗廿蚊左右一餐系听果边d朋友讲的,至于价钱,可以去查吓,应该唔会差好远。
系边度架!地美食好吸引哦

使用高级回帖 (可批量传图、插入视频等)快速回复