亲:你见过这么肥美的芫荽吗?

x2 v/ }1 q6 H8 I朋友们:你见过这么肥美的芫荽吗?
关注微信公众号《神采飞扬网》,即可获取最新回复通知!
3 H* \" n( H9 J9 o/ X5 j2 V% G3 b这棵嫩绿的芫荽, ?, M0 j& l* Z8 _* {7 ?" H
吸引来了一只漂亮的小母鸡
' q$ [4 c9 Z& d' e  W, y- c
见到这么大的一棵芫荽
, ]- u" S; u, \4 S- k4 u! O' W' D
3 K' F7 t! }- f0 u 11.jpg 3 l2 I- k# O' ]
小母鸡马上呼朋唤友.......
" j5 w- B5 T7 X* f, I# t' y8 \是不是会嫌一棵芫荽太少了呢?
% Y3 w- A' g* k% o' C3 E, f3 l! D! k% b# E6 |. i
4.jpg 8 f2 F! v" D9 [& }
如果送比你既话,呢筐够未呢?{:179:}! x  i: q$ y' z, e( N
{:165:}见过。。。自己屋企种。特别过年的时候。
哈哈,天蓝送过来蛇,我每日都要三斤,能省就省呗{:176:}
哈哈,天蓝送过来蛇,我每日都要三斤,能省就省呗{:176:}
{:76:}亲,俾棵我试下蛇{:93:}
临海看雪 发表于 2013-3-4 20:28
/ B( {9 l+ k: L8 V1 }  P/ s见过。。。自己屋企种。特别过年的时候。

. Z+ y2 g5 K# P1 h% N) e1 g# u{:76:}你家也种出过这么肥美的芫荽吗?
1 ]: Z+ A  ^$ f! B0 B太羡慕啦.......
钜华美食 发表于 2013-3-4 20:31 / Z* Z1 {  K0 x- h5 e8 ?
哈哈,天蓝送过来蛇,我每日都要三斤,能省就省呗
* @1 Y& [! b5 {6 Y
系我朱村既一位同事距阿妈种架!4 X' l) E0 {' G( F. o) l5 e
唔知系咪品种唔同既呢?
& @- Z! d5 f9 P* l. }9 v我摘左十几棵来食{:104:}
- M" z* j- I8 b$ E# y$ d8 r( U味道与细细棵既无乜唔同喔!
( j, o0 n: |) J* F5 F( e- f
1 V1 d! E6 K. p. b+ r% U( U我已叫左距帮我留D种子既啦
* Y1 K) b! x# u2 n) W' V* P; x希望明年我又可以种出甘靓既芫荽啦{:173:}
天天天蓝 发表于 2013-3-4 20:46 5 {" d( e* `2 t
系我朱村既一位同事距阿妈种架!
& D9 A4 |( J0 h+ r" j1 l' v' R* D唔知系咪品种唔同既呢?. a! _0 b' E/ j# L; Y: a
我摘左十几棵来食
; ?1 H# @1 z2 B( l9 _
芫荽易种,但育苗难,一般要放冰箱,一周先发牙
Lee(小妹) 发表于 2013-3-4 20:43
- A, X; |; w, _+ G0 Y亲,俾棵我试下蛇

* R1 [; q$ _3 u3 Q# @现在没啦!8 V9 U& @3 o1 b) i8 R4 R# S
那是在春节时拍摄滴
$ V+ o' i8 J0 f* _% c现在芫荽已开花咯
钜华美食 发表于 2013-3-4 20:53
7 F8 E3 W5 w# V9 ?7 J9 r芫荽易种,但育苗难,一般要放冰箱,一周先发牙

; u: w( A2 H% A" f7 Y. F( {$ `唔使甘麻烦架' u& z$ L) x7 p$ B5 e, {* V6 ?
种之前先将芫荽种子用水浸泡一晚就得啦!8 d) ]0 n! ~# T( G- u
我年年都用花盆种既' q+ b# r3 o( y, e
只不过用花盆种出既就同市场上卖的一样系细细棵既
天天天蓝 发表于 2013-3-4 20:58
" C% [* e2 \3 w6 q唔使甘麻烦架( k  U8 p- A* M9 O6 |: z
种之前先将芫荽种子用水浸泡一晚就得啦!
. \1 E( o& Z0 d* u. \我年年都用花盆种既

! j8 X( @( h% M7 H7 }0 }' G我听人底讲嘎,我未种过{:154:}
我妈妈种D又是甘肥的,之前带朋友摘时,大家又惊又喜{:164:}

使用高级回帖 (可批量传图、插入视频等)快速回复