点标签看更多好帖

泰汁鸡翅 转俾哎鸡翼之人。。。

本帖最后由 Nicole木习习 于 2012-6-15 00:06 编辑 ! e  L; K3 z; |$ ?9 n* y
- J( L1 u' ^/ H/ g+ A
我最爱鸡翼!( }: A; b# D: l/ f. \( V
顺便转俾爱鸡翼之人{:76:}& x0 S  D5 @2 `2 P& A6 u

. i7 c* s5 D  a5 D【泰汁鸡翅】
$ W% y- O# u0 A* c6 z) \( K0 F1.用牙签在鸡翅上扎无数小洞,加入适量盐、白胡椒粉和米酒抹匀,腌制1小时;
, Q8 h. l$ ?, I2.锅内热少许油,加入鸡翅小火煎至两面微黄熟透;
) `4 b& I: N% C' N2 c: [3.锅内加入适量水,加入泰式甜辣酱(口味重的,再加入少许盐)搅匀并煮开;
, H/ q5 W% t5 B2 m4.加入鸡翅煮至汤汁浓稠即可~
( O7 z: x$ D+ R, _
) z' h6 X3 Y2 J% I! g8 l4 \2 F. H  r! w; d
关注微信公众号《神采飞扬网》,即可获取最新回复通知!
搵唔到泰汁配料又没吃过,所以整唔到
david-liu 发表于 2012-6-15 00:07
' {) `% Z, [3 X7 t; ~- k+ u搵唔到泰汁配料又没吃过,所以整唔到
7 @$ o( E% d) t6 _6 ]
超市有得卖噶。。。
Nicole木习习 发表于 2012-6-15 00:10 " }+ T" @' p6 H" b; f
超市有得卖噶。。。

, m7 E, v# o  f: x/ M/ ACH尼D乡下地方既超市冇既哇
david-liu 发表于 2012-6-15 00:16 & X5 d# O- r3 r
CH尼D乡下地方既超市冇既哇
* g& i# p& j7 _
下次出GZ,买埋先翻CH啦。。。
4 y/ A+ H2 t  b0 r仲有千岛酱,你老细会中意滴
Nicole木习习 发表于 2012-6-15 00:19 7 p3 r( @4 h0 ?1 i) W( i! |
下次出GZ,买埋先翻CH啦。。。. X5 X7 k4 W; n( }1 O, s$ D. V+ w
仲有千岛酱,你老细会中意滴
" c8 V" B1 z* o. ]% O4 A6 Z
嗯,不过我好少去省城哇,你几时行超市啊,或者放下MM几时去揾你啊?
david-liu 发表于 2012-6-15 00:22
2 c9 V& C& O( d9 S8 L5 F嗯,不过我好少去省城哇,你几时行超市啊,或者放下MM几时去揾你啊?

6 M+ T: j, p$ E7 [0 p; p放下哩周会过黎,但无时间搵我,佢好忙。。。
Nicole木习习 发表于 2012-6-15 00:25 # c9 p' A% n( y; j# ]
放下哩周会过黎,但无时间搵我,佢好忙。。。
: T1 r! O% ^6 Y1 f% b* j" K
{:106:}
david-liu 发表于 2012-6-15 00:26
" g4 I& _4 o4 }/ d
你想叫佢带?呵呵。。。你问问佢先哇。。。
Nicole木习习 发表于 2012-6-15 00:27 1 Q! }) z9 H: r1 R/ u" H
你想叫佢带?呵呵。。。你问问佢先哇。。。
0 m4 H$ Q8 v( {3 @6 A
算了,费事打扰距啦!
david-liu 发表于 2012-6-15 00:28
$ b. x; o& w& w+ i. {算了,费事打扰距啦!

! X# x5 A% v7 |% V# w" N2 s嗯。。。如果你唔黎GZ,或者下次我去CH可以帮你带。。。不过要等好耐哦。。呵呵
Nicole木习习 发表于 2012-6-15 00:29
/ [' D8 n8 J8 Y1 G嗯。。。如果你唔黎GZ,或者下次我去CH可以帮你带。。。不过要等好耐哦。。呵呵

8 S/ h9 v0 w( U5 P/ T好,多谢你先!
鸡翅!好味!
小小凝希 发表于 2012-6-15 08:00
0 }* O( t3 ~2 |鸡翅!好味!

3 g; _+ ?- t% @4 m. p! m/ m下次煮哈。。。嘻嘻
david-liu 发表于 2012-6-15 00:31
% M0 B0 o9 x7 D: O! o8 @好,多谢你先!
1 M% L/ V/ T9 e, z9 G- X
u‘r welcome

使用高级回帖 (可批量传图、插入视频等)快速回复