玉米红萝卜排骨汤

食材明细
( A+ ]. \4 {0 t9 R
: ~: v# Y, O8 z红萝卜:两条
) C& |# O2 i1 K- b- _排骨:一斤
. f+ B8 \6 V; Z" c8 A, `玉米:两条
8 S- P" s0 J" q7 Z+ P1 K' _( C红枣:若干去核, `; Q  Y, W2 F+ t( \
杞子:少许- U6 r- F/ b2 q" ]. b* s
姜:几片. Z1 a- C1 T* x9 z; k* H5 S+ j
党参:少许/ C6 }+ j6 H3 b1 h5 V
麦冬:少许(呢排细佬心火盛,所以加入麦冬清心火)
# \3 v: n) T8 l4 m( k
. ?  s) `; t( E: T% ~* P1 B做法:所有材料洗净切块,我用的是小熊电钝盅,调好3个钟时间,不用看火很方便,睡个午睡或者街街返来就有得饮啦,哈哈
! s  W7 ~! ~1 c1 O7 `
9 J. P& N: d0 q4 O4 I2 g# q
5 X, P7 }4 \0 c3 |1 {6 S( W' X  R/ i0 z 20120311147.jpg 3 B: @& g2 |- c7 Y4 o7 F- @4 u
一切准备就绪
: \$ y& u# A; K7 x- r/ U: T# \9 j; X8 J 20120311150.jpg 3 c% B3 O# Q* @

/ i2 s7 R* j7 w" t  e
; c6 C& J% I: Q- g6 i5 L9 D3 \
关注微信公众号《神采飞扬网》,即可获取最新回复通知!
' j+ r# g. E+ Q, u0 J妈子教落炖汤要放入开水
{:153:}调好时间就去做该做的事  ]  @4 p, Y) @/ `/ X. a" z
$ m5 k2 _7 W; O; ]- ]& J- F3 Q7 w' _9 G& t+ j8 L! Z" Z$ Q% m6 U! F1 H
两个多小时之后{:157:}已经煮好饭菜{:76:}偷偷地试过饮得啦
0 n; J5 `2 |, X+ Z" r6 k 20120311154.jpg - y% k( B( T( A
{:76:}清清甜甜,我就喜欢
: x: Z0 S; T' r& b4 M 20120311155.jpg " s3 o8 Q/ @% S( s. S
. [- y5 D0 ]6 K# Y" k/ W, R
排骨记得要“飞水”!
david-liu 发表于 2012-3-12 02:44
: U4 y/ e2 a- H! H4 W& U; e排骨记得要“飞水”!

% a, }+ ]4 r( o6 _{:153:}你下次煲“飞”左叫我地去饮
呃......哩个汤应该係用明火煲,而唔係炖,楼主,下次记得啦!
天晴 发表于 2012-3-12 15:23
5 w6 `3 a0 t* p& r0 M- c) h: d呃......哩个汤应该係用明火煲,而唔係炖,楼主,下次记得啦!
. c; O; `" }: c  \
懒得睇火{:152:}
{:102:}受人之托 客串一次枪手
云淡风轻 发表于 2012-3-12 15:56 : K6 ?) J" z. W9 ^( W
受人之托 客串一次枪手
' u: T8 l- ^9 a8 v7 K( {
你就买我呢只咪得罗,煲汤个时打只电话俾阿蛋同茶茶
快乐源自内心 发表于 2012-3-12 15:25
4 x4 @+ m9 g2 P& O/ h+ X" }2 `: W懒得睇火

3 E7 g/ u  F) x5 n0 o- m3 i* E/ P哩个唔懒与唔懒嘅问题啊,煲出嘅汤既要对得住自己嘅胃,又要对得住自己嘅身体,所以楼主,下次哩汤记得唔好炖啊,一定要明火煲啊!
天晴 发表于 2012-3-12 23:26 0 r9 k: n9 g3 A3 N8 ]% c
哩个唔懒与唔懒嘅问题啊,煲出嘅汤既要对得住自己嘅胃,又要对得住自己嘅身体,所以楼主,下次哩汤记得唔 ...
- ^1 b6 I( ]4 I4 r: G. J# S; r
阿版主,如果炖会对个胃有咩影响啊?
快乐源自内心 发表于 2012-3-12 23:41 5 a# I* t/ \( M7 s
阿版主,如果炖会对个胃有咩影响啊?
; L  Y- e5 X" `3 A* k
楼主,玉米红萝卜係清热解毒,炖盅炖出嚟嘅汤为阴,两者一齐,对个胃冇问题,但身体唔多好,而且依噶係湿气重嘅春天。
; f6 K( ?2 t- {7 T3 Z1 `2 F我只係好意,并无恶意,请楼主谅解!
天晴 发表于 2012-3-12 23:45
/ A3 v( K$ D9 Q; d楼主,玉米红萝卜係清热解毒,炖盅炖出嚟嘅汤为阴,两者一齐,对个胃冇问题,但身体唔多好,而且依噶係湿 ...
) I8 T1 g% T& L. b4 g( r4 S, x
哦,多谢版主指教
{:98:}

使用高级回帖 (可批量传图、插入视频等)快速回复