点标签看更多好帖

六一……问题儿童……

今日系度设置空间音乐个阵,无意间听到农夫的“问题儿童”,突然醒起,六一儿童节又到啦……
听完歌后……发觉歌中的问题好深好深奥……
有些问题从儿童时期开始到现在都没找到答案……这才发觉……虽然长大,但仲是个儿童……是个问题儿童……
吾知各位对歌中的问题点睇?……

问题如下:
点解我会出世 有我呢个人
点解细个个个大人教我要叻过人
返学点解计分 操行好系咪好人
点解咁多霓虹灯 妈妈仲话个社会黑暗
成绩表储星星 长大要做精英 无人肯停停望吓个天点解冇星
点解咁多问题 系咪因为一切系大人夹埋一齐嚟呃细路仔
成年人类嘅世界 点解有d Kai Kai Kai

跟住个社会规则 攞第一为乜
科技够多未 最怕手机过期 点解upgrade部手机 仲紧要过边个搵你
几时用薪金去证明我身份
几时我讲亲嘅都唔系我心谂
问题天天都多 等到我大个  点解今日我仲未答到喎

点解大话系大人嘅共通语言 细路讲大话大人又有怨言
边个发明子弹当人系纸板
国家攻打国家 系咪正义嘅示范
佢地话平等 土地系咪平分
边个发明地产 我分到块地板
边个发明锁链锁住所谓嘅罪人
边个发明咗钱要我用一生去追寻
药物点解要买 食物点解要买
到底有冇一个唔洗买卖嘅世界
系咪我太过古怪 问题问得太Kai
点解人一大就习惯晒呢个世界
点解爱会转呔 承诺要靠钻戒
人越大越自大 个个变到串晒

关注微信公众号《神采飞扬网》,即可获取最新回复通知!
好多我都吴识啊,例如点解有甘多不同颜色的人(黄种人  白种人 黑种人?)
我认为都系买本十万个为什么比D细路睇下好D{:153:}
我系小朋友面前好照顾自己形象的,不过如果我答不出,我就会故左言他转移注意力{:153:}
短发 发表于 2013-5-31 13:19
我系小朋友面前好照顾自己形象的,不过如果我答不出,我就会故左言他转移注意力

好肯明显……你都是个问题儿童……{:78:}
琪琪. 发表于 2013-5-31 13:10
我认为都系买本十万个为什么比D细路睇下好D

讲紧你啊……关D细路仔乜野哦……
。。厌 发表于 2013-5-31 13:10
好多我都吴识啊,例如点解有甘多不同颜色的人(黄种人  白种人 黑种人?)

{:168:}
我都有好多问题想不通
甘多问题真是唔识答。
ぷ開心^ō^伯 发表于 2013-5-31 14:35
甘多问题真是唔识答。

睇完有没觉得自己仲是儿童……未成熟……
藏镜人 发表于 2013-05-31 18:52:31
[quote]ぷ開心^ō^伯 发表于 2013-5-31 14:35 [url=forum.php?mod=redirec

是就好罗!^o^幻想和现在相差太远!
快乐源自内心 发表于 2013-5-31 14:05
我都有好多问题想不通

想吾通?…………有没听过黄子华的“是啦”定律同“好啊”法则……
藏镜人 发表于 2013-5-31 19:06
想吾通?…………有没听过黄子华的“是啦”定律同“好啊”法则……

未听过
快乐源自内心 发表于 2013-6-3 09:25
未听过

是甘架啦……同埋:好出奇啊……听到A两句你有乜感受?……
藏镜人 发表于 2013-6-3 09:47
是甘架啦……同埋:好出奇啊……听到A两句你有乜感受?……

有点无奈

使用高级回帖 (可批量传图、插入视频等)快速回复