慧在咫尺 发表于 2013-6-16 02:57:24

旺城西宁宾馆门前的车祸

凌晨1点翻屋企时经过西宁小学,见到一中年男性仰躺在一小车的右前轮下,鲜血横流车道,人已盖上纸皮。现场惨烈。
感叹,生命是如此脆弱,从来都经不起风吹雨打。
也想想,环城路口到旺城西宁小学哩段路,已经好几天嘅晚上都冇开路灯了,一片漆黑。双向车道嘅车都开远光灯,强光直射双眼,双方都睇唔清前方路况。
新规唔系规定佐市区内唔俾开远光灯么?交通法唔系规定咗双向车道会车之前嘅150米要切换近光灯么?根本都冇人理会法律法规。有嘀人都系,好似条马路自己屋企咁,过马路睇都唔睇车,一系慢吞吞,一系乱咁冲,一系玩手机。出事嘅时候害人害物。
就此呼吁各位司机开车要小心,宁慢一分、莫急一秒;行人要眼观六路,莫闯红灯。
以上皆事实情况,本人对人亡事故有所避忌,所以就唔上图了。信不信由你
                                                                                                                                       愿:平安一生。

青松 发表于 2013-6-16 08:17:23

安全,才能回家

david-liu 发表于 2013-6-16 08:52:05

交通事故天天在发生,人,天天在死,平安先有机会幸福,珍惜别人,珍惜自己!
同一路段,一周之内三单,经典,路过真系要小心,特别夜晚,冇路灯

ぷ開心^ō^伯 发表于 2013-6-17 18:38:21

珍惜生命是对家人的负责!

韵韵 发表于 2013-6-17 21:43:35

开车要小心啊!
页: [1]
查看完整版本: 旺城西宁宾馆门前的车祸