唉,烦恼!

呢排晚黑带我仔出去散步,个个都话我仔无定性,怕丑,性格好过头,男仔吾可以甘噶,大个左俾人虾,成吾到乜大事,你睇边个边个既仔,人地点点点,,我仔先1岁7个月,我都吾识点教,边个可以教下我呀!我仔只不过内向小小,从不吵我买野距吃,我去上班同距讲话要去上班稳钱钱,距好听话甘答“嗯”,甘就送我去坐车上班,有时真系觉得心痛,照顾吾到距。有时我家婆投诉距话距吾听话,同距讲都会好认真甘听我教,好似小大人甘。吾通真系我既教距既方法错左,唉,吾知点算。
  `% N' W. h6 P7 e4 u, d3 M, f3 {
本帖评分记录威望 金钱 贡献 收起 理由
多少啊多少 + 40 + 40 + 40 赞一个!
总评分: 威望 + 40  金钱 + 40  贡献 + 40 
关注微信公众号《神采飞扬网》,即可获取最新回复通知!
无经验的路过
呢个好办,小朋友慢慢教,急不得。
8 C& A, B* d1 x  l$ I# i
2 q' e: f$ s1 Q6 t! k只要路子对了,大个少少佢就会好生性既{:170:}
咁细个就担心距哩滴野,小朋友随环境而变的性格~~~{:91:}
多D带出去同其他小朋友玩就得啦
细路仔,天生爱玩
俗语说“三岁定八十”现在还没到三岁呢!^o^4 [0 D2 i  r; I' y7 z' O
孩子是否好动,怕丑与长大是否会被人欺负不成正比的,不用太担心!
老叶 发表于 2013-8-6 16:23
$ Z$ O% L  ]. @6 C( t0 P3 A/ W呢个好办,小朋友慢慢教,急不得。1 b0 V! |# j$ ^* V" \- X
! @& [- r5 N: p! T, _9 K% P! K2 }
只要路子对了,大个少少佢就会好生性既

) T' T4 T0 `% o唉,为有系甘啦
KJHAL 发表于 2013-8-6 16:26 : u/ `% ^- S$ G9 d! N3 W
咁细个就担心距哩滴野,小朋友随环境而变的性格~~~

# X) ?' y& \9 f. W/ K! L% y成日俾屋企D亲戚话到我都担心
从化街口仔 发表于 2013-8-6 16:50
/ s3 ^" s* O! d& A多D带出去同其他小朋友玩就得啦

# w6 t- e* w: b9 i) h" C  o  y6 j屋企好多小朋友玩噶,距就系吾中意同人地玩,成日自己一堆,难明
草草草 发表于 2013-8-6 17:12 / z0 t0 _8 L1 o3 U& R8 D5 L. {# b
小孩子最重要的是健康成长,至于性格或许跟遗传有关,当然有空的话多点带他出去人多特别是小孩子多的地方玩, ...
  i2 Y& t( t/ s' B  G
可能真系遗传到我两公婆性格,内向。{:106:}。好少带距出去玩,就每个月休息日先带到距出去,自己欠距大多了。
倩女幽云 发表于 2013-8-7 09:44 ) G/ A6 P! f1 F; c0 o, s7 N
可能真系遗传到我两公婆性格,内向。。好少带距出去玩,就每个月休息日先带到距出去,自己欠距大多 ...

, c; w: C- d* i! V" z2 t可以晚上落班后带出去呀。
! L9 s6 k/ _' F, Q+ o- o& ^' f& ^( d! |8 E5 Z/ B
我当时仲难啦,太太从外地带小朋友过来,人都唔识多一个,又无亲戚向呢边。
8 E& c# H' d# X
8 y3 s4 n8 O& N( S0 F( A咪带个小朋友去公园,比佢同其它细路一起玩罗,玩下玩下就熟咯,连大人都交了唔少朋友{:170:}
http://www.360doc.com/content/13/0803/22/1127866_304565908.shtml, |/ P/ O) v" g! X
这篇文章对你会有帮助,值得存15年喔!{:100:}
理得人地点睇,甘细个的孩子,边度可以看出乜野啊?
. v- ?2 M  i3 y) P7 ]! j) v1 ]; h多陪伴是真的。。。

使用高级回帖 (可批量传图、插入视频等)快速回复