点标签看更多好帖

寻乐大自然系列の渔乐

适逢端午假期既钓鱼活动,再一次跟随飞扬钓鱼群到中塘村某山塘垂钓,并户外了一番;
极大既遗憾系再一次充当一名手痕脚痒兼流住口水的观众。。。{:103:}
较早前已获悉钓鱼群组织既端午活动,并且自从先前实地观摩过比赛后萌生起“动L起来”的诱惑,
但因始终对钓鱼这项运动既了解停留于肤浅,以及繁琐的准备功夫和钓鱼理论而望而怯步。
然而,对户外运动及钓鱼乐趣既向往,且钓鱼群众前辈循循善诱和鼓励,决定再到现场吸收养分以增强参与既信心。

经过一天既观察和思考所得,个人觉得钓鱼运动既吸引之处有四个:
1)很多人所认同既修炼自己既耐性,繁琐既准备功夫只为抽丝剥茧将一件事尽自己能力做到最好。
2)钓鱼更多系依靠自己而进行,过程中既可以专注于自己所想,也可以规避思维被外界干扰,能够制造一个与自我对话既良好机会;面向开阔既视野,人既心情自然更容易扩开,达到减压作用,并且容易得到更多既积极效应。
3)钓鱼运动既理论和知识面系好繁杂的,但入门既门槛唔高,算系体力和脑力相结合既运动,而且随住对知识既不断吸收和个人技术既不断修正,整体既技能也会相应不断提高,能从自己参与既一项运动或事物中得到睇得到既进步,呢个都系一种满足。
4)缩短人与人之间既距离:智者乐水仁者乐山;系大自然既环境中,人变得纯粹,更容易得到沟通和交流既乐趣。

所以都系果句,钓鱼运动,可以有!

PICTURE  SHOWTIME
1)尽管一大清早就风起云涌,落住断断续续既淫雨,但阻止唔到钓鱼人一颗恨钓既心{:153:}
(p.s. 工欲善其事必先利其器既理念唔系只有钓鱼先用到既,对擦鞋仔同样合适,各位前辈,各种口味准备好了~)

2)通往大自然既路上:远离尘嚣≈20KM。

本帖评分记录威望 金钱 贡献 收起 理由
天上人间 + 40 + 40 + 40 飞扬有你更精彩!
总评分: 威望 + 40  金钱 + 40  贡献 + 40 
关注微信公众号《神采飞扬网》,即可获取最新回复通知!

3)物以类聚,鱼以人分。

4)4)他们笑了,鱼哭了,我饿了。。。

5)周围环境,水好靓...周围不见红颜,有种裸泳既冲动,但除裤之际后面传来声音:最深处超过100M...

6)多谢桐少分享渔获。
----“咕噜(吞口水声),不吃嗟来之食!”
----“罗啦,我地仲有好多,食唔晒,唔好白行了。。。”
好,咁我唔客气了!{:153:}
d鱼又真系几鲜喔{:104:}

走个时又唔打声招呼,唔是嘅话你可以多几条鱼落肚!^o^
想去钓味钓咯,霖咁多几时都钓唔成,我咁差一样味背起鱼护包走向流溪河
ぷ開心^ō^伯 发表于 2013-6-10 22:16
走个时又唔打声招呼,唔是嘅话你可以多几条鱼落肚!^o^

琴晚训得两个零钟,所以今日有d唔在状态;走既时候更加未霖得咁多了。
细水长流,阿伯,有下次既{:153:}
david-liu 发表于 2013-6-10 22:47
想去钓味钓咯,霖咁多几时都钓唔成,我咁差一样味背起鱼护包走向流溪河

下哇~不过唔关差与唔差事既
甲柺 发表于 2013-6-10 23:00
下哇~不过唔关差与唔差事既

莫非你要考完笔试先?
甲柺 发表于 2013-06-10 22:59:23
[quote]ぷ開心^ō^伯 发表于 2013-6-10 22:16 [url=forum.php?mod=redirec

山水有相逢!^o^
呢句话好似唔是几啱听甘哦!^o^
ぷ開心^ō^伯 发表于 2013-6-10 23:17
山水有相逢!^o^
呢句话好似唔是几啱听甘哦!^o^

君子之交淡如水,有山有水咁未几好,使乜理岩唔岩听呢
david-liu 发表于 2013-6-10 23:04
莫非你要考完笔试先?

咁讲既话,我自认资质低,对考乜试都唔感兴趣;so, i quit{:78:}  顺祝你考试顺利。
甲柺 发表于 2013-06-11 00:29:28
[quote]ぷ開心^ō^伯 发表于 2013-6-10 23:17 [url=forum.php?mod=redirec

甘就期待下次再相逢山水间!
多谢甲拐兄,一大早做闹钟叫我起床;还为大家带来甘精彩的分享!我看到你走来走去拍照,忙得香汗淋漓,太尽力了,不过这也是很不错的有氧运动!

只可惜我昨日收获不佳,没什么大鱼,话说有几条鱼应该还是你钓哦!
甲拐快拿靓相,去拍拍从化
甲柺 发表于 2013-6-11 08:31
咁讲既话,我自认资质低,对考乜试都唔感兴趣;so, i quit  顺祝你考试顺利。

我以为你要理论考试过关先去钓鱼者{:176:}

使用高级回帖 (可批量传图、插入视频等)快速回复