楼主:精靈 - 

(更新完毕)广州豪旅旅社香港特区风情一天游后体会

紫荆花广场 香港特区特色景点之一 宣传片成日都讲 更多介绍百度了

关注微信公众号《神采飞扬网》,即可获取最新回复通知!

游完紫荆花广场就上船食饭 食饭游船河系要另外俾钱既 唔游无饭食 可以车上等 不过难得黎一次 睇下传说中既维港夜色 花少少钱有咩所谓啫 不过饭就~~~~ 又系午餐果个问题 唔重复了

今晚要坐既船

咦 阿姨 坐得攰唔攰啊 摞左人几多钱啊?

食饭

香港维多利亚港夜景 真系好靓 两岸现代高楼灯火璀璨 熠熠生辉 流光溢彩

好了 随着游船徐徐既靠岸 我地今次香港一日游亦都到左尾声 多谢发哥咁详细既介绍 出黎带团由头跟到尾 仲要凑仔 真系好唔容易 我祝发哥你工作顺利身体健康 发仔快高长大 聪明伶俐  下次有缘再见

后记:

我印象中既香港和香港人
    随着经济发展 香港与内地既交流日益频繁日益密切 大批内地人赴港旅游 推动了香港旅游业既发展 去香港已经唔系咩嘢新奇有趣既事物 虽然自细就睇开香港台 香港既一些人文环境经常起电视上睇到 但由于我系第一次去香港 现实睇到曾经只能够起电视上先睇到既街景 总系觉得是这般新奇 真实摸得到 感觉得到 是那么的3D  今次 香港终于有我既脚印留低 我终于呼吸过香港既空气 终于带翻了好多属于香港景色既图片 我觉得好满足
    香港人内心深处其实好矛盾 97香港回归前仲矛盾 佢地唔知道话自己系中国人好定系英国人好 不过依咖就哽系地地道道既中国人啦 香港人会叫我地内地人做‘同胞’ 俾我听落就觉得过中掺有点复杂既情感起树 香港人之所以称之内地人为同胞 系香港人心里存有着一些不屑 话虽然与内地人同系中国人 但总系觉得自己比内地人会高尚一点 随着国内经济既高速发展 年年月月 香港人似乎又慢慢地对内地人另眼相看 开始慢慢对内地有所向往
    香港系一个经济自由贸易既国际大都会 每时每刻世界各地既生意人起香港进进出出 使得香港人既思想变得比较自由开放 容易接受新事物 讲句话入边又掺入几个英文单词落去 睇落非常国际化 但香港人既内心底里始终根深蒂固住中华民族上下几千年既传统保守思想 身上始终都系流淌着炎黄子孙既热血 有时候香港人在表达情感既时候又会显得含蓄一D  比如佢想去关心一个人 想表达出自己既爱阵时 佢唔会好温柔好声好气咁讲既 把口就衰贱 其实出发点系想人地好 但又抗拒自己乸 滥用情咁 俾人发现觉得唔好意思 所以讲出来既说话总系好难听好梗耳既 ~~ 有无睇过周星驰部片《功夫》啊 入边既包租婆就系一个好典型既形象啦 又恶又唔温柔 讲嘢好似闹街咁 时不时又掺杂D粗口  ‘着多件衫啊 79瓜你 睇病唔使俾钱啊 无钱俾你睇病咖 你估银纸好好搵咖 ~ 唔买柴米唔知柴米贵 9晒大普既’ 就系咁了 不过哩种表达方式 我又好受落哦
    香港系一个法制专区 样样嘢都要讲法律 做错事随时会俾人告 香港人好有原则性 时间意识强 做事效率高 哩个系受身处既大环境所形成 无论点都好 因为历史原因 香港系祖国失散多年后又搵翻既宝贝仔 系祖国既心肝丁 我地对待香港要有一颗包容既心 以大国既风范去看香港爱香港 弥补香港失去多年既母爱 一国两制五十年不变 97香港回归中国至今已有16  再过几十年既香港会发生怎样既变化 让我地共同拭目以待
    愿我们伟大既祖国越来越好 人民生活水平越来越高 生活既环境越来越好 阿弥陀佛

淡紫色的翦瞳 发表于 2013-4-17 09:23
师傅你好西利啊啊啊!!!!一天游可以写得甘长篇。。。

{:160:}
一口气看完,精灵,你好劲,好佩服你既编辑和制作能力,4月29号邀请你过来帮忙啊,有空吗?
caohhh 发表于 2013-4-17 21:03
一口气看完,精灵,你好劲,好佩服你既编辑和制作能力,4月29号邀请你过来帮忙啊,有空吗?

多谢桐哥捧场 无时间 如果有时间仲可以吹得长D添
29号可能唔得闲哦
精靈 发表于 2013-04-19 19:21:27
[quote]caohhh 发表于 2013-4-17 21:03 [url=forum.php?mod=redirect&goto

哦!甘架,忙住拍拖迷?;P
caohhh 发表于 2013-4-20 04:14
哦!甘架,忙住拍拖迷?;P

为实现三个目标而努力奋斗中 {:182:}{:184:}
精靈 发表于 2013-5-3 18:24
为实现三个目标而努力奋斗中

买房,结婚,生小孩??{:185:}  {:184:}

使用高级回帖 (可批量传图、插入视频等)快速回复