睇翻几年前自己写既野,觉得几搞笑。。

关于嬲::或者呢一。两年,距变得成熟左拉,都好少好似以前甘任性了。。记得以前有一次,我答应话下午会陪距既,因为高三只有半日假,不过后来我有事陪唔到距,搞到距自己系屋企等左我一个下午。我傍晚翻到来,距就发烂扎啦,唔同我讲一句野,直到我送距翻学,距都无同我讲过一句野,又唔理我。不过距嬲人系唔会超过3个钟噶,我晚上去接距放学,之后再哄一下距,甘你又可以再见到距笑噶啦。
    关于开心::只有你可以同距一齐,就算做咩,距都会觉得好开心的。。有一次,我同距去行街,行完就翻屋企啦,我屋企啊。甘去到河西桥头,突然间落起大雨,甘就系桥头果度避雨啦,一阵,雨停左拉,我地想住走啦,行到都唔够10米,又落大雨,甘又逼住翻转头啦。一阵又细,又想走,又系10米,又大啦。当时我地都觉得好无奈,到最后,停左一阵,甘我地就走啦,加快脚步,可以讲系小跑啦,点知去到桥中间就又落去大雨来,最后搞到我地两个都系全身湿晒甘翻屋企噶。后来距仲感冒添,我就同距讲:“唔好意思啊”搞到你病左。距唔答我,只系笑左一下。。   只要你系用心对距既话,无论同距做咩,距都会好开心。。。
       关于身体::距既身体就差咯,你慢慢就会体会到噶啦,呢两年头痛已经好左好多咯,唔会好似以前读高中甘,紧张过度搞到成日头痛了,不过个胃就真系好差好差,肚痛系经常出现既事,又哦又呕果D甘呢,就一个月一次甘啦,重要系几严重果种啊。仲有痛经,第一日距就系最痛噶啦,第二日最多,甘你呢两日就唔好带距出去玩啦。。系屋企陪下距啦,
      系啊,仲有啊,距有D贫血啊,特别系冬天训觉啊,距D手脚成晚都唔暖噶。。
   关于饮食::距就最中意吃零吃噶啦,不过距既身体又唔受得,可以讲系唔受得寒凉,又唔受得燥热。。。吃左寒凉既野,距就会肚痛,会拉肚子。甘就要吃霍香正气丸啦,你要准备好啊,因为距经常都会肚痛,特别系出去玩啊,要随身带住啊。  吃左燥热既野呢?距就会喉咙痛,同埋口框溃疡,口框溃疡呢?就比D药粉晒落去,距识噶啦,再买D口炎清比距饮下,甘就会好快好噶啦,喉咙痛呢?都系因为距吃左D热气野姐,你唔好比距发生就得噶啦,每次距一吃完D热气野,你就买支黄振龙凉茶比距,不过要睇距饮完,因为苦,有时距会唔饮。。晚上即系想训果阵啊,就唔好吃宵夜啦,特别系难消化果D啊,就算系粥都最好唔好吃啦,因为距会消化唔到。成晚都呕气。
   关于吵架::对于呢方面呢?我就最惭愧噶啦。因为每次我都会稳好多理由证明我自己系岩既,距永远都系错既。。就算明明系我错都好啦,到最后我都会讲到我自己岩甘既。所以距每次都会好无奈,每次一吵架之后距都系唔出声既,不过唔怕,记得3个钟,过一阵哄翻距就可以啦。好快距就会开心翻,好快就会唔记得噶啦。。当然我唔系话你地会经常吵架。也唔希望你地吵架。。
   关于行街::距有时中意出去,有时又中意系屋企。甘你就要睇情况来定啦。不过你系广州住,应该出去既机会会比较多D,,距呢?就最中意买鞋噶啦,广州友好多个鞋既批发市场,你都可以带距去睇下噶,都几好噶。。仲有,行街果阵要比距行入面啊,因为距话甘样距比较有安全感D。行街果阵,距中意翘住你只手,再加上你同距既高度差,拖手应该都唔系好岩。出的多街都唔怕既,宜家既距唔会乱使钱噶啦,距会为你想。
   关于平时::平时距自己一个人系学校既话,除左上课,距都会系在宿舍睇下电视剧,玩下电脑,淘宝之类既野。你可以放心都得啦,距唔中意校园恋爱,所以系学校就绝对唔会有咩问题。不过就算系边度距都唔会,因为距一旦中意左你,距就唔会去中意第二个人,距既心也容唔落第二个人。。宜家距晚上都无课,距既时间大概都系甘样安排:6点左右吃饭,之后就行下,散步啊。跟住就翻宿舍上网,有位就冲凉,8点半左右啦,就肤面膜。之后就玩电脑,到左10点半到11点之间就应该系浪衫。11点半左右呢,就关电脑上床等电话,12点左右啦,你就好叫距去训啦,因为距身体甘差,就系因为睡眠不足先会甘既。。
   关于训觉::如果你张床系拍埋墙既话,甘你就要比距训出面啦,距已经习惯左拉,你就下距啦。。。仲有距系特别怕冻噶,你要准备多一张棉被啊,一冻亲距就会感冒噶啦,就算宜家出街都好,你要拿多件衫啊,你知道宜家天气五时花六时变噶啦。。
   关于平时吃饭::吃饭前,千奇唔好比距吃其他野,因为距吃左其他野之后就会唔吃饭噶啦,系学校呢?距唔吃饭呢就最中意去吃酸辣粉噶啦,距个胃唔好啊,你一定要话距,唉~~~我以前就真系话唔到距听啦,每次距都话哦哦哦,第二日又唔记得咯。关于A方面真系睇小一阵都唔的啊,,希望你可以画的距听啦。。。距既身体宜家就真系无办法调理到噶啦,一个人系学校,等距读完书啦,你地一齐住果阵先来慢慢调理啦。。我相信你系可以帮到距噶。。
   关于旅游::距呢,都无咩既,条件好D既,甘米去多两次啦。条件唔好既甘就去少D啦,不过一年都要去两次啦。最好就去远D噶啦。。不过去边度都好啦,要先问定居得唔得闲。好似上次距话想去漂流甘,距话好想去,甘我就叫人报名啦,想比个惊喜距啦,点知第二日距又话唔去窝,话要同表妹补习,补埋最后两日先窝。最后搞到大家都好唔开心。。不过距甘爱你,应该会为你放弃一切既,你放心。。
   关于生活::距既理想生活呢?就系想自己有一间房子。唔使好大,两个人够住就可以啦,因为距唔想同屋企人住啊,两个人会自由D,因为大家生活习惯唔同肯定会有摩擦。不过你可以放心,距好识大体既,唔会系你屋企人面前发脾气。。如果条件好D既话呢,就买埋部小车啦。距话甘样会比较方便D喔。  仲有啊,距话 想唔生BB啊,我都有甘既想法噶,宜家生仔真系好痛苦。不过呢D野你地再商量啦。。。
   关于不满::其实距都几好噶啦,,你出街果阵记得要帮距拿袋啊,我就系次次都唔帮距拿袋,所以距有时对我发脾气,记得有一次我同距去行街,距要睇袋,甘我呢就系果间店既门口睇到个小朋友好得意,甘我就一直望住果个小朋友,距呢就叫我帮距拿住个袋,我就有的唔耐烦甘同距讲:“你自己拿啦,再唔系就放系度,自己先试啦。”我都知道自己过分噶啦,果阵距好嬲,成晚都唔睬我啊,不过你知道3个钟噶啦,晚上翻到去就比我哄翻啦。仲有距对男朋友既要求,距唔要求你马上要好有钱,但系一定要比距睇到你努力,有上进心,有冲劲。因为距曾经讲过,距唔想就甘平凡甘样过一世。
   关于朋友::如果距已经认定左你系男朋友了,甘你就可以放心啦,永远都唔会有人入侵到距既感情世界。但是距也唔想你同其他女仔有咩暧昧关系,就算系大家都好熟既都唔可以。。记得上一年,我同距一个同学,从中噶。有一段时间行的好密,点讲呢?有咩活动都会有果个同学既出现。你知道女仔噶啦,对呢D事就最敏感噶啦,搞到最后我要远离果个同学,唔系话你唔可以有啊,最好就唔好比距知啦。当然我也唔希望你会有。。
   关于大头虾::距呢,平时就比较大头虾既,成日都唔见野噶,,特别系果D细细件,唔好似戒指啊,耳环啊之类既野。。距真系好大头虾噶,以前就连我亲手整比距既戒指,距都唔知点解,整下整下就唔见左拉,当时我既伤心啊,系我用左3个月既星期六日去学噶。不过最后我都系原谅左距,不过后来果个就系买既,但系宜家距已经比翻我啦,,你放心。。你以后送戒指比距呢,就一定要距带住啊,唔系距会唔见的。你条件好D,最好就买个钻石戒指比距啦,因为距话过距想要。。。最好就系连手表都唔好啦,,因为距系学校好少带的,也好快会唔见。。
    关于娱乐::除左平时拍拖做既野,距屋企人就比较多聚会啊,距最中意既呢,就系打牌,直出啊,你应该识吧?我记得距每次同距屋企人出去玩,如果唔系话去玩既话,既系好似话吃饭啊,或者晚上玩完啊,系宾馆果度,或者过时过节屋企人一齐坐埋一齐啊,甘都系打牌噶。。就算我屋企聚会,我屋企又系甘噶,人多,又中意饮饮食食,吃完经常都系打牌,记得有一次去我大佬度,我有事系度玩左一阵电脑,甘距就 系度打,打完啦,距赢左都几多下噶。当时距好开心啊。。距唔系在乎钱啊,系在乎成就感,,如果平时无聊也可以同距玩下象棋,不过距真系好差既,,顾得前又唔顾得后,所以经常输,,但系你要让下距啊,唔系距会好唔开心噶。    系女既都想男朋友陪多D自己噶啦,特别系宜家你的甘既情况啊,你经常要出差,搞到见面既机会好少,所以有机会见面既话,希望你可以放低你自己既娱乐,当然如果大家都岩玩既话,甘就无咩所谓啦。。
    关于烟酒::距就系咩都唔岩既,距也唔想你食,距唔中意果种味道,2距想你身体好啊。。所以以前我同距一齐果阵,我都唔吃烟既,当然出去玩又系第二种讲法。好似去唱K啊,或者大家一起聚会啊,甘样吃一两支就仲系可以的,距也会体谅你,当然之前都讲过话距好识做噶啦,就算系唔中意,距都唔会系你朋友或者屋企人面前发脾气既。呢点你就可以放心啦,,,   酒对距来讲就绝对系唔好饮啦,就算连一杯啤酒都唔好比距饮啊,真系噶,距饮醉过左两次,你睇到距好辛苦既样啊,个心会好痛,好痛。会好后悔好后悔。。记得有一次就系我大佬度,成班朋友系度玩,玩咩呢?7 8 9啊,点玩我就唔介绍啦,果晚距一开始就饮左好多,也饮得比较急,我以为距系饮得噶,再加上大家都好高兴,所以我就无话点睇住距,由得距饮啦,到左要走落楼梯啦,距话好晕,好想呕啊,果阵我先知道出事啦,我后悔死了,如果知道距系唔饮得既话,我就帮距饮晒都无问题啦。上到我屋企3楼果阵就呕左了,讲起来我都觉得唔好意思,第二日都无帮人搞翻干净啊。。之后就翻左上床度,我睇住距,好辛苦既样,好似点样都训唔到,点样都唔舒服甘。我真系好心痛。真系好想拿把刀捅死自己啊。。 第二次就系系我屋企饮红酒啦,用红酒杯饮左一杯吧,之后距就话晕啦,唔舒服啦,到最后都系去厕所呕左D酒先舒服,但系一呕完距又系好辛苦甘系张床度,我又心痛了,我发誓我以后唔会比距再饮一滴酒,。。但系宜家我已经成为过去啦,希望你以后可以系呢方面照顾好距啦。。。   仲有,距屋企人都系唔多饮酒噶。如果你以后去距屋企吃饭,就唔好买酒去啦。。
     关于心事::就算有咩事都好,,距都想同你讲的,就算系好少好少既事距都想话比你知,有时你真系唔知好笑定系好咸啊。距既每一件事都想你知道,就好似之前我稳距甘,距都会同你讲,也都系甘样我先会有你既电话号码啊。。先听到你有几紧张距啊。。。不过距屋企既问题就比较复杂D,你唔好嫌烦,慢慢开解下距就得啦。。距好快会想的通噶啦,学校既事基本都唔使点样担心噶啦。
     关于性::性呢方面呢。。你就要自己去摸索啦,,我唔方便讲,你也唔想听啦。。。。。。。。。。不过距成日话自己性冷淡。可能系我既问题啦。。同你一齐应该唔会有甘既事情出现既。。。
     关于分手::分手呢个词我就最唔想见到噶啦。不过你唔使怕窝,只要你唔同距讲分手,距系永远都唔会放手噶。我同距分开两次啦,两次都系我讲既。至于点解我会同距讲分手,我就唔讲啦,我相信你也唔想知。。之前都已经讲左拉,只要距系中意你既话,距个心唔会再有第二个人了,但系距又系一个唔可以寂寞既人,只要距系单身既话,就会有好多人追,你应该都知道噶啦。。希望你可以好好甘去处理啦。。
     我对距既了解就大概系甘多啦,,可能会有好多野我系唔知既,你要自己去了解啦。距可能有时会比较任性,可以既话你就迁就下距啦,总体来讲距都系一个好女仔既,,希望你可以好好珍惜,,,如果边一日你话你唔要距啦,甘请你同我讲声。哈哈哈哈,,,讲笑讲笑。。。。  你地会一生一世既。。

关注微信公众号《神采飞扬网》,即可获取最新回复通知!
又长又臭…
呵呵,好细心的纪录,祝福你地
甘而家距点啊?
{:166:}距真幸福
心自飘零 发表于 2013-9-15 09:21
呵呵,好细心的纪录,祝福你地

我宜家唔洗同距一齐咯。距嫁左人了。。
ぷ開心^ō^伯 发表于 2013-9-15 12:24
甘而家距点啊?

嫁左人啦。。
Lee(小妹) 发表于 2013-9-16 20:34
距真幸福

系啊,,距宜家几幸福噶。。。
第一定律 发表于 2013-9-16 22:37
我宜家唔洗同距一齐咯。距嫁左人了。。

为什么不一起?
采诗 发表于 2013-9-16 23:18
为什么不一起?

有好多问题的,唔系想一齐就一齐。
第一定律 发表于 2013-9-16 22:37
嫁左人啦。。

祝福距啦!

使用高级回帖 (可批量传图、插入视频等)快速回复